V 17 slovenskih vaseh živijo le moški

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Število prebivalcev Slovenije se je v drugem četrtletju na račun tujcev povečalo za 755, število državljanov se je namreč zmanjšalo za skoraj 300, ugotavlja statistični urad. Nadaljuje se trend preseljevanja v večja naselja, kar nekaj je takih v katerih živijo le moški oziroma ženske.
Oglej si celoten članek

V prvi polovici letošnjega leta je brez prebivalcev ostalo eno naselje – Sredgora v občini Semič. Skupaj je zdaj v 25 občinah 58 vasi, ki niso naseljena. 

 

Zanimiv je tudi naslednji podatek: v kar 17 naseljih živijo le moški. Največji med takšnimi sta Lukanja v občini Slovenska Bistrica in Gorenje Kališče v občini Velike Lašče – imeli sta po štiri prebivalce. Naselij, v katerih so živele same ženske, je bilo 11, od tega sta dve v občini Kostel – Grgelj in Stružnica.

Število prebivalcev se je sicer v prvem polletju letošnjega leta zmanjšalo v 2.351 naseljih, povečalo pa v 2.376 naseljih. Največ novih prebivalcev, 351, v tem času zabeležili v Ljubljani.

Tudi lani se je v absolutnem merilu največ, skoraj 16 tisoč ljudi preselilo v prestolnico, a se jih je iz Ljubljane tudi največ – nekaj manj kot 14 tisoč – izselilo.

Selitveni prirast na tisoč prebivalcev je bil sicer lani največji v Borovnici – na novo se jih je tam naselilo več kot 30. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.