Slovenija
64 ogledov

V 17 slovenskih vaseh živijo le moški

Nepremičnne Saša Despot
Število prebivalcev Slovenije se je v drugem četrtletju na račun tujcev povečalo za 755, število državljanov se je namreč zmanjšalo za skoraj 300, ugotavlja statistični urad. Nadaljuje se trend preseljevanja v večja naselja, kar nekaj je takih v katerih živijo le moški oziroma ženske.

V prvi polovici letošnjega leta je brez prebivalcev ostalo eno naselje – Sredgora v občini Semič. Skupaj je zdaj v 25 občinah 58 vasi, ki niso naseljena. 

 

Zanimiv je tudi naslednji podatek: v kar 17 naseljih živijo le moški. Največji med takšnimi sta Lukanja v občini Slovenska Bistrica in Gorenje Kališče v občini Velike Lašče – imeli sta po štiri prebivalce. Naselij, v katerih so živele same ženske, je bilo 11, od tega sta dve v občini Kostel – Grgelj in Stružnica.

Število prebivalcev se je sicer v prvem polletju letošnjega leta zmanjšalo v 2.351 naseljih, povečalo pa v 2.376 naseljih. Največ novih prebivalcev, 351, v tem času zabeležili v Ljubljani.

Tudi lani se je v absolutnem merilu največ, skoraj 16 tisoč ljudi preselilo v prestolnico, a se jih je iz Ljubljane tudi največ – nekaj manj kot 14 tisoč – izselilo.

Selitveni prirast na tisoč prebivalcev je bil sicer lani največji v Borovnici – na novo se jih je tam naselilo več kot 30. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.