V Brdih čakajo na dež

Foto: Žurnal24 Eno od branjevk na koprski tržnici je razjezilo, da konkurenti preveč nižajo cen
Češnje. Zaradi suše drobne. Organiziran odkup. Kilogram tudi za 9 evrov.
Oglej si celoten članek

“Kazalo je dobro, toda če ne bo kmalu dežja, letine preprosto ne bo,” pravi Goran Jakin, vodja svetovalne službe v vinski kleti Goriška brda. Zgodnje sorte češenj so že po naravi drobne, letošnje pa zaradi suše še bolj. Briški pridelovalci, ki jih je lani prizadela katastrofalno slaba letina zaradi preobilice dežja, si letos tega že močno želijo, saj namakalni sistemi večinoma niso urejeni.

Kot smo preverili na tržnicah in v trgovinah, so cene precej različne, na koprski tržnici je denimo cena za kilogram med 2,5 in devetimi evri. Po Jakinovih besedah se pri oblikovanju cene upošteva predvsem debelina. Sicer pa so briški kmetje, ki nimajo svojih prodajnih poti, ta teden že začeli sklepati pogodbe za prodajo s španskim kupcem, ki ima svoje zastopstvo, družbo Polavi, v Šempetru pri Gorici, kjer že sprejemajo češnje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.