V čem nas "nabrišejo" južni bratje?

Foto: Žurnal24 Aleksandar Lukić (Foto: Boštjan Tacol)
Srbi učinkovit sistem uporabljajo že pet let. Mi pa ga ne znamo niti prekopirati.
Oglej si celoten članek

Srbija se verjetno na vseh lestvicah po stopnji korupcije znajde za Slovenijo. To pomeni, da je je pri njih več – torej smo v preprečevanju korupcije uspešnejši. Imamo tudi precej višjo povprečno mesečno plačo – za več kot dvakrat. Spet smo uspešnejši. A Srbi nas “nabrišejo” pri pobiranju davka tam, kjer se plačuje z gotovino. Nekdanja bratska južna republika je z uvedbo davčnih blagajn namreč vsaj pet let pred nami. Nekoč napreden sistem, danes s stališča tehnologije že nekoliko zastarel (za prenos podatkov uporabljajo le GPRS, namesto denimo širokopasovnega dostopa do interneta), a še vseeno učinkovit, namreč uporabljajo že od leta 2005. Z balkanskim “strojem” so pred leti navdušili številne članice Evropske unije (Madžarsko, Nemčijo, Italijo in Francijo, pa tudi nas), sploh s podatkom, da se je v prvem letu od uvedbe davčne blagajne prijavljeni promet povečal za 25 odstotkov. Več prometa pa pomeni polnejšo državno blagajno. A tudi to nas ni prepričalo, da bi davčne blagajne čim hitreje uvedli tudi pri nas.

Interesi. Kaj je razlog, da Slovenija še nima davčnih blagajn, ki bi (na)polnile izpraznjeno državno malho? Kdaj bo pravi čas, če ne zdaj? Gesta predsednika vlade, da si sam plačuje kavo in kosila, je lepa, a bistvenega prihranka ne prinaša. Davčne blagajne pa bi ga zagotovo. Sploh glede na velikost sivega trga pri nas. Edino vprašanje tako ostaja: komu je v interesu izpustiti za več milijonov evrov davka? Davkoplačevalcem, ki štukajo luknjo, zagotovo ne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.