Slovenija > Komentarji in kolumne
2 ogledov

V čem nas "nabrišejo" južni bratje?

Aleksandar Lukić (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Srbi učinkovit sistem uporabljajo že pet let. Mi pa ga ne znamo niti prekopirati.

Srbija se verjetno na vseh lestvicah po stopnji korupcije znajde za Slovenijo. To pomeni, da je je pri njih več – torej smo v preprečevanju korupcije uspešnejši. Imamo tudi precej višjo povprečno mesečno plačo – za več kot dvakrat. Spet smo uspešnejši. A Srbi nas “nabrišejo” pri pobiranju davka tam, kjer se plačuje z gotovino. Nekdanja bratska južna republika je z uvedbo davčnih blagajn namreč vsaj pet let pred nami. Nekoč napreden sistem, danes s stališča tehnologije že nekoliko zastarel (za prenos podatkov uporabljajo le GPRS, namesto denimo širokopasovnega dostopa do interneta), a še vseeno učinkovit, namreč uporabljajo že od leta 2005. Z balkanskim “strojem” so pred leti navdušili številne članice Evropske unije (Madžarsko, Nemčijo, Italijo in Francijo, pa tudi nas), sploh s podatkom, da se je v prvem letu od uvedbe davčne blagajne prijavljeni promet povečal za 25 odstotkov. Več prometa pa pomeni polnejšo državno blagajno. A tudi to nas ni prepričalo, da bi davčne blagajne čim hitreje uvedli tudi pri nas.

Interesi. Kaj je razlog, da Slovenija še nima davčnih blagajn, ki bi (na)polnile izpraznjeno državno malho? Kdaj bo pravi čas, če ne zdaj? Gesta predsednika vlade, da si sam plačuje kavo in kosila, je lepa, a bistvenega prihranka ne prinaša. Davčne blagajne pa bi ga zagotovo. Sploh glede na velikost sivega trga pri nas. Edino vprašanje tako ostaja: komu je v interesu izpustiti za več milijonov evrov davka? Davkoplačevalcem, ki štukajo luknjo, zagotovo ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.