V četrtek protestniki napovedujejo blokado bank

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Nasprotovanje. Protest ob robu obiska predstavnikov evropskih ustanov bo uvod v množične evropske akcije proti bankam.
Oglej si celoten članek

Upor. Gibanje 15o, ki v protest proti finančnemu kapitalizmu že skoraj pet mesecev vztraja v šotorih pred Ljubljansko borzo, bo v četrtek popoldne blokiralo poslovalnice nekaterih bank.

Zarota ali redno srečanje

To bodo storili zaradi “zarotniškega srečanja predstavnikov institucij, ki v interesu bank vsiljujejo politike zategovanja pasov, nagrajujejo krivce za krizo in kaznujejo njene žrtve”. V Slovenijo namreč prihajajo predstavniki Evropske komisije (EK) in Evropske centralne banke (ECB). Čeprav protestniki pravijo, da gre za obisk Troike, skupine, ki je bila ustanovljena za reševanje krize v Grčiji, Portugalski in na Irskem, na ministrstvu za finance (MF) zatrjujejo, da predstavniki Mednarodnega denarnega sklada niso del misije. Po besedah MF naj bi se delegati sestali s predstavniki bank, MF in Banke Slovenije. “Gre za vzdrževanje rednega dialoga, katerega namen je ocena finančne stabilnosti v Sloveniji,” pravijo. Podobna misija je bila pri nas sicer že lani, predstavniki EK pa zaradi makroekonomskih napovedi spet prihajajo aprila.

Kraja prihodnosti

Gibanje 15o meni, da je obisk namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov, “ki jo elite vsiljujejo povsod po Evropi, čeprav je jasno, da vodi v recesijo, brezposelnost, krajo prihodnosti”. Opozarjajo, da bo obisk sledil odobritvi ugodnih kreditov za banke s strani ECB, “medtem ko banke v Sloveniji zaradi špekulativnih razlogov sedijo na praznih stanovanjih”. Globalne akcije proti bankam bodo vrhunec doživele med 17. in 19. majem, ko bodo protestniki blokirali ECB v Frankfurtu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.