Slovenija
3 ogledov

V četrtek protestniki napovedujejo blokado bank

protest pred ministrstvom za pravosodje Boštjan Tacol
Nasprotovanje. Protest ob robu obiska predstavnikov evropskih ustanov bo uvod v množične evropske akcije proti bankam.

Upor. Gibanje 15o, ki v protest proti finančnemu kapitalizmu že skoraj pet mesecev vztraja v šotorih pred Ljubljansko borzo, bo v četrtek popoldne blokiralo poslovalnice nekaterih bank.

Zarota ali redno srečanje

To bodo storili zaradi “zarotniškega srečanja predstavnikov institucij, ki v interesu bank vsiljujejo politike zategovanja pasov, nagrajujejo krivce za krizo in kaznujejo njene žrtve”. V Slovenijo namreč prihajajo predstavniki Evropske komisije (EK) in Evropske centralne banke (ECB). Čeprav protestniki pravijo, da gre za obisk Troike, skupine, ki je bila ustanovljena za reševanje krize v Grčiji, Portugalski in na Irskem, na ministrstvu za finance (MF) zatrjujejo, da predstavniki Mednarodnega denarnega sklada niso del misije. Po besedah MF naj bi se delegati sestali s predstavniki bank, MF in Banke Slovenije. “Gre za vzdrževanje rednega dialoga, katerega namen je ocena finančne stabilnosti v Sloveniji,” pravijo. Podobna misija je bila pri nas sicer že lani, predstavniki EK pa zaradi makroekonomskih napovedi spet prihajajo aprila.

Kraja prihodnosti

Gibanje 15o meni, da je obisk namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov, “ki jo elite vsiljujejo povsod po Evropi, čeprav je jasno, da vodi v recesijo, brezposelnost, krajo prihodnosti”. Opozarjajo, da bo obisk sledil odobritvi ugodnih kreditov za banke s strani ECB, “medtem ko banke v Sloveniji zaradi špekulativnih razlogov sedijo na praznih stanovanjih”. Globalne akcije proti bankam bodo vrhunec doživele med 17. in 19. majem, ko bodo protestniki blokirali ECB v Frankfurtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.