Slovenija
26 ogledov

"Ulica vpliva na politike"

Protest proti Acti v Ljubljani Boštjan Tacol
Protesti proti Acti. Naslednjo soboto velika evropska mobilizacija. Danes protest v Ljubljani. Vlada popušča.

"Volja ljudstva na ulici ima močan vpliv na politike," pravijo v slovenskem delu hektivističnega gibanja Anonymous. Zato bodo danes, ko bo v državnem zboru javna razprava o Acti, protestirali. Na Facebooku je udeležbo potrdilo okoli 800 ljudi, kar je manj kot na prejšnjem protestu, ko jih je bilo devet tisoč, prišlo pa jih je tri tisoč. V Anonymousu to pripisujejo popuščanju politikov glede Acte. Gibanje 15o že poziva k novim protestom, ki bodo po Evropi potekali prihodnjo soboto.

Vlada se umika

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na Twitterju razkril, da je vlada neformalno razpravljala o Acti in da se po novem nagibajo k zamrznitvi ratifikacije. V Anonymousu pravijo, da bi jih tovrstna obljuba na javni razpravi zadovoljila, medtem ko je gibanje 15o ostrejše. "Kako lahko verjamemo slovenskemu političnemu razredu, ki ni imel do zdaj nobenih zadržkov do sporazuma, in kako lahko verjamemo tehnokratom Evropske komisije, da si želijo javne razprave, če je prišlo besedilo v javnost šele tri leta po začetku pogajanj, in to proti njihovi volji?" se sprašujejo. Zato napovedujejo akcijo civilne nepokorščine proti Evropski komisiji.

Operacija Petarda ostaja

Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da so dobili dve prijavi zaradi vdora v informacijski sistem pri gospodarskih subjektih. Oba primera še preiskujejo. V Anonymousu pravijo, da so v zadnjih dneh prekinili napade na vladne strani. "Po eni strani, ker nas pričakujejo, po drugi pa, ker čakamo na današnjo razpravo. A operacija Petarda ostaja," dodajajo. Gre za poimenovanje napadov na strežnike slovenske vlade, ki so se začeli 4. februarja.

Komentarjev 1
  • Aljaž Zalar 18:44 17.februar 2012.

    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.358776497475350.90350.349415821744751&type=3