V denarnici ostane pol več evrov

Foto: Žurnal24 Lestvica energijsko najmanj potratnih televizorjev s podatki o porabi in prihran
TV sprejemniki. LG, Philips in Samsung so okolju najprijaznejši LED-televizorji.
Oglej si celoten članek

LED-LCD-televizorji so okolju najprijaznejši, v analizi ugotavlja društvo za sonaraven razvoj Focus. Med proizvajalci izstopajo LG (zmagovalec med televizorji diagonale 66 centimetrov), Samsung (80 centimetrov) in Philips (94 centimetrov).

V raziskavo so bili poleg LED-TV-sprejemnikov, vključeni še klasični LCD-televizorji in plazmatski.

Privarčujte polovico
Z nakupom okolju prijaznejšega LED-TV-sprejemnika diagonale 66 centimetrov lahko na leto privarčujete tudi več kot polovico porabljene elektrike, ugotavljajo v raziskavi. Na desetletni ravni to pomeni, da okolju najprijaznejši LCD TV (med vključenimi v raziskavi) porabi za 60 evrov elektrike, medtem ko najbolj potraten kar za128.

"Če že, kupite LED"
Društvo Focus nogometnim zanesenjakom, ki želijo porabiti manj električne energije, priporoča nakup LED TV. Izpostavljajo pa dejstvo, da večji kot je televizor, več elektrike porabi. Za primer, 32-palčni LCD TV porabi v primerjavi s 65-palčnim štirikrat manj elektrike. Večji porabniki pa so tudi televizorji visoke ločljivosti (HD): več slikovnih točk mora svetiti, več elektrike porabijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.