Slovenija
26 ogledov

V denarnici ostane pol več evrov

Lestvica energijsko najmanj potratnih televizorjev s podatki o porabi in prihran Žurnal24 main
TV sprejemniki. LG, Philips in Samsung so okolju najprijaznejši LED-televizorji.

LED-LCD-televizorji so okolju najprijaznejši, v analizi ugotavlja društvo za sonaraven razvoj Focus. Med proizvajalci izstopajo LG (zmagovalec med televizorji diagonale 66 centimetrov), Samsung (80 centimetrov) in Philips (94 centimetrov).

V raziskavo so bili poleg LED-TV-sprejemnikov, vključeni še klasični LCD-televizorji in plazmatski.

Privarčujte polovico
Z nakupom okolju prijaznejšega LED-TV-sprejemnika diagonale 66 centimetrov lahko na leto privarčujete tudi več kot polovico porabljene elektrike, ugotavljajo v raziskavi. Na desetletni ravni to pomeni, da okolju najprijaznejši LCD TV (med vključenimi v raziskavi) porabi za 60 evrov elektrike, medtem ko najbolj potraten kar za128.

"Če že, kupite LED"
Društvo Focus nogometnim zanesenjakom, ki želijo porabiti manj električne energije, priporoča nakup LED TV. Izpostavljajo pa dejstvo, da večji kot je televizor, več elektrike porabi. Za primer, 32-palčni LCD TV porabi v primerjavi s 65-palčnim štirikrat manj elektrike. Večji porabniki pa so tudi televizorji visoke ločljivosti (HD): več slikovnih točk mora svetiti, več elektrike porabijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.