V državnih podjetjih niti ene šefinje

Foto: Anže Petkovšek slovenija 24.10.13, Dejan Turk, predsednik uprave Simobil, Simobil, iPhone 5s, c
Od 14 velikih slovenskih podjetij se v 11 strinjajo z evropsko "kvoto" za manj zastopani spol.
Oglej si celoten članek

Podjetja, ki imajo več kot 250 zaposlenih, kotirajo na borzi in imajo letni promet višji od 50 milijonov evrov, bi morala imeti po predlogu Evropske komisije leta 2020 najmanj 40-odstotni delež nezadostno zastopanega spola na neizvršnih direktorskih mestih.

Slovenija boljša od EU

Od 14 slovenskih podjetij, ki so jih vprašali, bi jih 11 določbo brez težav podprlo, ugotavljajo na ministrstvu za delo. V Sloveniji imajo velika podjetja sicer 20 odstotkov ženskih članic uprave in deset odstotkov predsednic uprave, kar je nad evropskim povprečjem. Po drugi strani v vseh državnih podjetjih ni niti ene predsednice uprave.

Predsednik Združenja Manager Dejan Turk je ob tem povedal, da so pri zaposlovanju žensk na vodilna mesta še vedno prisotni stereotipi, a le v družbah, kjer vodstvo nima dolgoročnih pogledov. "Sam opažam, da so ženske po porodniški lahko še bolj zavzete, če jim podjetje stopi naproti; številne dajo od sebe več kot sto odstotkov," je dejal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:43 19. December 2013.

    Kdo forsira ta feministična sranja? Tiste, ki so spodobne, so že na položajih. Zdaj bo zaradi nekih kvot 40% nesposobnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.