Slovenija
25 ogledov

V državnih podjetjih niti ene šefinje

slovenija 24.10.13, Dejan Turk, predsednik uprave Simobil, Simobil, iPhone 5s, c Anže Petkovšek
Od 14 velikih slovenskih podjetij se v 11 strinjajo z evropsko "kvoto" za manj zastopani spol.

Podjetja, ki imajo več kot 250 zaposlenih, kotirajo na borzi in imajo letni promet višji od 50 milijonov evrov, bi morala imeti po predlogu Evropske komisije leta 2020 najmanj 40-odstotni delež nezadostno zastopanega spola na neizvršnih direktorskih mestih.

Slovenija boljša od EU

Od 14 slovenskih podjetij, ki so jih vprašali, bi jih 11 določbo brez težav podprlo, ugotavljajo na ministrstvu za delo. V Sloveniji imajo velika podjetja sicer 20 odstotkov ženskih članic uprave in deset odstotkov predsednic uprave, kar je nad evropskim povprečjem. Po drugi strani v vseh državnih podjetjih ni niti ene predsednice uprave.

Predsednik Združenja Manager Dejan Turk je ob tem povedal, da so pri zaposlovanju žensk na vodilna mesta še vedno prisotni stereotipi, a le v družbah, kjer vodstvo nima dolgoročnih pogledov. "Sam opažam, da so ženske po porodniški lahko še bolj zavzete, če jim podjetje stopi naproti; številne dajo od sebe več kot sto odstotkov," je dejal.

Komentarjev 1
  • puys 08:43 19.december 2013.

    Kdo forsira ta feministična sranja? Tiste, ki so spodobne, so že na položajih. Zdaj bo zaradi nekih kvot 40% nesposobnih na položajih samo zato ker so ženske!?