V energetiki bi stavkali

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
28. avgusta se bodo začele opozorilne stavke v energetiki, ne v vseh podjetjih naenkrat. Prekinitev dobave elektrike ne bo.
Oglej si celoten članek

Stavko je danes napovedal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar. Stavka bo potekala v obliki tako imenovane kotaleče stavke, kar pomeni, da ne bo potekala hkrati v vseh energetskih družbah, seveda pa je mogoče, da prej pride do dogovora in stavke ne bo. 

Zahteva široka in nejasna

Stavkovna zahteva je odločno ukrepanje vseh odgovornih za reševanje problemov v dejavnosti energetike, je povedal Sevčnikar. Z odgovori pristojnih (vlade, državnega holdinga in ministrstva) niso bili zadovoljni, zato so napovedali stavko. 

Začeli so rudarji

Stavkati so konec junija začeli že velenjski rudarji, ki pa so stavko že zamrznili. Poleg izplačila 800 evrov regresa, nagrade ob dnevu rudarjev in jubilejne nagrade, kar so normalne sindikalne zahteve, pa so zahtevali še višjo ceno premoga, ki ga prodajajo Termoelektrarni Šoštanj. 

Da bo cena premoga 2,25 evra za gigadžul je s posebno pogodbo zagotovil prejšnji direktor Premogovnika Velenje Milan Medved in to je bila bistvena predpostavka za izračun, da bi bil blok 6 lahko rentabilen. Ta cena pa je bila tudi pogoj za pridobitev državnega poroštva za 440 milijonov evrov posojila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:59 17. Julij 2014.

    sklepna misel kolumne ekonomista Stanislava Kovača iz Financ:<br /><br />"Delavci delajo, plačni bogataši stavkajo <br /><br />V Sloveniji imamo dva …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.