Slovenija
13 ogledov

V energetiki bi stavkali

Termo elektrarna šoštanj Gregor Katič
28. avgusta se bodo začele opozorilne stavke v energetiki, ne v vseh podjetjih naenkrat. Prekinitev dobave elektrike ne bo.

Stavko je danes napovedal predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar. Stavka bo potekala v obliki tako imenovane kotaleče stavke, kar pomeni, da ne bo potekala hkrati v vseh energetskih družbah, seveda pa je mogoče, da prej pride do dogovora in stavke ne bo. 

Zahteva široka in nejasna

Stavkovna zahteva je odločno ukrepanje vseh odgovornih za reševanje problemov v dejavnosti energetike, je povedal Sevčnikar. Z odgovori pristojnih (vlade, državnega holdinga in ministrstva) niso bili zadovoljni, zato so napovedali stavko. 

Začeli so rudarji

Stavkati so konec junija začeli že velenjski rudarji, ki pa so stavko že zamrznili. Poleg izplačila 800 evrov regresa, nagrade ob dnevu rudarjev in jubilejne nagrade, kar so normalne sindikalne zahteve, pa so zahtevali še višjo ceno premoga, ki ga prodajajo Termoelektrarni Šoštanj. 

Da bo cena premoga 2,25 evra za gigadžul je s posebno pogodbo zagotovil prejšnji direktor Premogovnika Velenje Milan Medved in to je bila bistvena predpostavka za izračun, da bi bil blok 6 lahko rentabilen. Ta cena pa je bila tudi pogoj za pridobitev državnega poroštva za 440 milijonov evrov posojila.

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 12:59 17.julij 2014.

    sklepna misel kolumne ekonomista Stanislava Kovača iz Financ:"Delavci delajo, plačni bogataši stavkajo V Sloveniji imamo dva svetova: eden živi na Zemlji (zasebni sektor), drugi (javni sektor) pa skupaj s sindikati in opozicijo očitno živi na luni. ...prikaži več Slovenski plačni svet je narobe plačni svet: delavci v zasebnem sektorju delajo in polnijo državni proračun, plačni rekorderji iz javnega sektorja pa stavkajo, ustvarjajo proračunsko izgubo in zadolžujejo državo do njenega bankrota."