V javnost zaradi koalicijskih zdrah?

Foto: Žurnal24 Borut Pahor
Društvo novinarjev je obsodilo objavo posnetkov z neformalnega pogovora novinarjev s premierjem Borutom Pahorjem. V ozadju objave menda koalicijske zdrahe.
Oglej si celoten članek
To je po naši oceni zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene. Obenem dodajamo, da se morajo javne osebnosti in nosilci politične moči v pogovoru z novinarji zavedati svojega položaja, tako kot se morajo svoje odgovornosti zavedati tudi novinarji.
Društvo novinarjev Slovenije

Kriminalisti že preverjajo, če ima objava posnetka znake kaznivega dejanja, v ozadju objave pa naj bi bile zdrahe znotraj koalicije, poroča Pop TV.

Kot pravijo, je kršenje dogovora, da sogovornika v neformalnem pogovoru ne bodo snemali ali povzemali, zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene.

Na spletnih straneh YouTube se je namreč pojavilo pet posnetkov neformalnega pogovora premierja Boruta Pahorja z novinarji, ki je bil 28. maja v Mariboru, poroča STA.

Ravnanje novinarja obsojajo
V DNS opozarjajo, da je po kodeksu novinarjev Slovenije razen v izjemnih primerih zvočno snemanje oseb brez njihove privolitve prepovedano. Tako imenovani medijski briefing, kjer se sogovornik z uredniki in novinarji predhodno dogovori, da ti ne bodo snemali, povzemali ali citirali njegovih izjav, je pogost in legitimen način podajanja informacij, tudi v drugih državah, je v današnji izjavi zapisal upravni odbor društva.

To je bil 'off the record' brifing in k temu nimamo kaj dodati.
Urad predsednika vlade za STA

V konkretnem primeru je po mnenju DNS najmanj eden od novinarjev prekršil predhodni dogovor. Ravnanje novinarja, ki je kršil predhodni dogovor, da gre za neformalni brifing, v DNS "najostreje" obsojajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.