Slovenija
14 ogledov

V javnost zaradi koalicijskih zdrah?

Borut Pahor Žurnal24 main
Društvo novinarjev je obsodilo objavo posnetkov z neformalnega pogovora novinarjev s premierjem Borutom Pahorjem. V ozadju objave menda koalicijske zdrahe.
To je po naši oceni zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene. Obenem dodajamo, da se morajo javne osebnosti in nosilci politične moči v pogovoru z novinarji zavedati svojega položaja, tako kot se morajo svoje odgovornosti zavedati tudi novinarji.
Društvo novinarjev Slovenije

Kriminalisti že preverjajo, če ima objava posnetka znake kaznivega dejanja, v ozadju objave pa naj bi bile zdrahe znotraj koalicije, poroča Pop TV.

Kot pravijo, je kršenje dogovora, da sogovornika v neformalnem pogovoru ne bodo snemali ali povzemali, zelo slabo za ugled novinarstva, posledično pa lahko vodi v njegovo zlorabo v politične namene.

Na spletnih straneh YouTube se je namreč pojavilo pet posnetkov neformalnega pogovora premierja Boruta Pahorja z novinarji, ki je bil 28. maja v Mariboru, poroča STA.

Ravnanje novinarja obsojajo
V DNS opozarjajo, da je po kodeksu novinarjev Slovenije razen v izjemnih primerih zvočno snemanje oseb brez njihove privolitve prepovedano. Tako imenovani medijski briefing, kjer se sogovornik z uredniki in novinarji predhodno dogovori, da ti ne bodo snemali, povzemali ali citirali njegovih izjav, je pogost in legitimen način podajanja informacij, tudi v drugih državah, je v današnji izjavi zapisal upravni odbor društva.

To je bil 'off the record' brifing in k temu nimamo kaj dodati.
Urad predsednika vlade za STA

V konkretnem primeru je po mnenju DNS najmanj eden od novinarjev prekršil predhodni dogovor. Ravnanje novinarja, ki je kršil predhodni dogovor, da gre za neformalni brifing, v DNS "najostreje" obsojajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.