V koprsko pristanišče vplule vojaške ladje

Foto: MORS
Foto: MORS
V koprsko pristanišče so vplule vojaške ladje, a brez skrbi. Gre le za vajo, v kateri poleg Slovenije sodelujejo še Albanija, Črna gora, Hrvaška, Grčija in Italija.
Oglej si celoten članek

Slovenska vojska je začela s prvimi aktivnostmi, povezanimi z mednarodno pomorsko taktično vajo Jadransko-Jonske pobude Adrion Livex 2012. Poleg slovenske vojske pri vaji sodelujejo še pripadniki albanske, črnogorske, hrvaške, grške in italijanske vojne mornarice, ki so že vpluli v koprsko pristanišče.

Slovenska vojska na vaji sodeluje s 430. mornariškim divizionom. Na vaji se bodo urili poveljstvo bataljona, pomorski operativni center in odred za podvodna delovanja. Sodelovali bodo tudi vojaški ladji – hitra patruljna ladja Ankaran 21 in večnamenska ladja Triglav 11 – ter vojaški čolni, podpirajo pa jo še Združeni operativni center ter zračne sile Slovenske vojske z letalom Pilatus PC-9 in helikopterjem Bell 206.

Vaja namenjena krepitvi sodelovanja

Vaja, ki bo potekala do 8. junija, je namenjena krepitvi regionalnega sodelovanja pomorskih sil ter dvigu ravni znanj in izkušenj s področja mornariške doktrine in postopkov.

Jadransko-Jonska pobuda je sicer nastala maja 2000 v Anconi v Italiji s sprejeto deklaracijo o zagotavljanju varnosti in sodelovanja držav na tem območju pri trajnostnem razvoju Jadranskega in Jonskega morja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:42 17. Oktober 2012.

    kje pa je mala srbija?? ah njo noben noče ob sebi...ha ha ha

  • 15:52 4. Junij 2012.

    Pa pravijo, da imamo malo morja. V Kopru, pa kar šest mornaric naenkrat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.