Slovenija
44 ogledov

V koprsko pristanišče vplule vojaške ladje

Vojaška ladja SV. MORS
V koprsko pristanišče so vplule vojaške ladje, a brez skrbi. Gre le za vajo, v kateri poleg Slovenije sodelujejo še Albanija, Črna gora, Hrvaška, Grčija in Italija.

Slovenska vojska je začela s prvimi aktivnostmi, povezanimi z mednarodno pomorsko taktično vajo Jadransko-Jonske pobude Adrion Livex 2012. Poleg slovenske vojske pri vaji sodelujejo še pripadniki albanske, črnogorske, hrvaške, grške in italijanske vojne mornarice, ki so že vpluli v koprsko pristanišče.

Slovenska vojska na vaji sodeluje s 430. mornariškim divizionom. Na vaji se bodo urili poveljstvo bataljona, pomorski operativni center in odred za podvodna delovanja. Sodelovali bodo tudi vojaški ladji – hitra patruljna ladja Ankaran 21 in večnamenska ladja Triglav 11 – ter vojaški čolni, podpirajo pa jo še Združeni operativni center ter zračne sile Slovenske vojske z letalom Pilatus PC-9 in helikopterjem Bell 206.

Vaja namenjena krepitvi sodelovanja

Vaja, ki bo potekala do 8. junija, je namenjena krepitvi regionalnega sodelovanja pomorskih sil ter dvigu ravni znanj in izkušenj s področja mornariške doktrine in postopkov.

Jadransko-Jonska pobuda je sicer nastala maja 2000 v Anconi v Italiji s sprejeto deklaracijo o zagotavljanju varnosti in sodelovanja držav na tem območju pri trajnostnem razvoju Jadranskega in Jonskega morja.

Komentarjev 2
  • privat 20:42 17.oktober 2012.

    kje pa je mala srbija?? ah njo noben noče ob sebi...ha ha ha

  • Lavdan 15:52 04.junij 2012.

    Pa pravijo, da imamo malo morja. V Kopru, pa kar šest mornaric naenkrat.