Lek: vsem odškodovanim ne bomo vrnili denarja

Foto: Lek
Foto: Lek
V farmacevtskem podjetju Lek so potrdili poročanje televizije Kanal A, da so zaposlenim več let napačno obračunavali plače. V skladu s slovensko zakonodajo bodo premalo izplačana nadomestila povrnjena vsem sedanjim in nekdanjim zaposlenim.
Oglej si celoten članek

Kot je v sredo poročala televizija, naj bi bilo od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, oškodovanih vsaj 3000 zaposlenih. Delavci naj bi bili prikrajšani za okoli 100 evrov na mesec, nekateri še več. Skupna škoda naj bi znašala 100 milijonov evrov.

Izveden je bil skrbni pregled poslovanja

V Leku danes za STA teh številk niso potrdili, povedali pa so, da je bil pri prenosu obračuna plač njihovih sodelavcev k zunanjemu izvajalcu izveden skrbni pregled poslovanja, pri katerem so odkrili potencialne pomanjkljivosti pri tržni praksi in interpretaciji zakona, ki določa obračunavanje nekaterih nadomestil za plačane odsotnosti od dela, kot so dopusti, bolniške odsotnosti, nega in podobno.

Slovenija Lek: 20 let v škodo zaposlenim narobe obračunavali plače

Nemudoma so se lotili pomankljivosti

Sledila je obsežna analiza, v kateri so ugotovili, kje so pomanjkljivosti pri izračunu nadomestil in na katere sodelavce se nanašajo. Na tej podlagi so nemudoma pristopili k odpravi pomanjkljivosti in o tem obvestili sodelavce. "V postopek analize smo že v samem začetku vključili socialne partnerje," so zatrdili.

Našli so rešitev

Z letošnjim 1. majem so nato začeli nadgradnjo sistema obračuna plač, ki odpravlja pomanjkljivosti pri izračunu nadomestila plače za plačane odsotnosti z dela. Ob tem so se odločili novo metodologijo uporabiti za nazaj, tudi za obdobje od 1. januarja 2017 dalje.

Nihče ne bo oškodovan

Premalo izplačana nadomestila bodo tako vsem trenutnim in nekdanjim zaposlenim povrnjena za čas od tega datuma dalje, so poročanje Kanala A potrdili v Leku. Hkrati bodo izplačane tudi zamudne obresti za obdobje zadnjih treh let, to je od 1. januarja 2019, so dodali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:40 14. Julij 2022.

    osebno bi zahteval vse neizplacano pred 2017 kot proste ure za 2023,2024

  • 13:38 14. Julij 2022.

    A vi res mislite, da niso vedeli? :) Zunanja revizija se ne dela 1x na 20 let. in to podjetje, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.