Slovenija
6399 ogledov

Lek: vsem odškodovanim ne bomo vrnili denarja

Lek Lek
V farmacevtskem podjetju Lek so potrdili poročanje televizije Kanal A, da so zaposlenim več let napačno obračunavali plače. V skladu s slovensko zakonodajo bodo premalo izplačana nadomestila povrnjena vsem sedanjim in nekdanjim zaposlenim.

Kot je v sredo poročala televizija, naj bi bilo od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, oškodovanih vsaj 3000 zaposlenih. Delavci naj bi bili prikrajšani za okoli 100 evrov na mesec, nekateri še več. Skupna škoda naj bi znašala 100 milijonov evrov.

Izveden je bil skrbni pregled poslovanja

V Leku danes za STA teh številk niso potrdili, povedali pa so, da je bil pri prenosu obračuna plač njihovih sodelavcev k zunanjemu izvajalcu izveden skrbni pregled poslovanja, pri katerem so odkrili potencialne pomanjkljivosti pri tržni praksi in interpretaciji zakona, ki določa obračunavanje nekaterih nadomestil za plačane odsotnosti od dela, kot so dopusti, bolniške odsotnosti, nega in podobno.

Lek Slovenija Lek: 20 let v škodo zaposlenim narobe obračunavali plače

Nemudoma so se lotili pomankljivosti

Sledila je obsežna analiza, v kateri so ugotovili, kje so pomanjkljivosti pri izračunu nadomestil in na katere sodelavce se nanašajo. Na tej podlagi so nemudoma pristopili k odpravi pomanjkljivosti in o tem obvestili sodelavce. "V postopek analize smo že v samem začetku vključili socialne partnerje," so zatrdili.

Našli so rešitev

Z letošnjim 1. majem so nato začeli nadgradnjo sistema obračuna plač, ki odpravlja pomanjkljivosti pri izračunu nadomestila plače za plačane odsotnosti z dela. Ob tem so se odločili novo metodologijo uporabiti za nazaj, tudi za obdobje od 1. januarja 2017 dalje.

Nihče ne bo oškodovan

Premalo izplačana nadomestila bodo tako vsem trenutnim in nekdanjim zaposlenim povrnjena za čas od tega datuma dalje, so poročanje Kanala A potrdili v Leku. Hkrati bodo izplačane tudi zamudne obresti za obdobje zadnjih treh let, to je od 1. januarja 2019, so dodali.

Komentarjev 3
  • jakec1575 13:40 14.julij 2022.

    osebno bi zahteval vse neizplacano pred 2017 kot proste ure za 2023,2024

  • jakec1575 13:38 14.julij 2022.

    A vi res mislite, da niso vedeli? :) Zunanja revizija se ne dela 1x na 20 let. in to podjetje, ki se kakor kiti z množico certifikati kakovosti itd. ko ga oni farbajo. 15 let so folk nategovali. potem so ...prikaži večo zaceli prestrukturiranje, reorganizacijo delovnih mest. pa regionalni center pri nas pa zdaj ne vec. Ljudje so si sami krivi, ker niso poiskali izvedencev takoj ko niso razumeli placnih list. To je prva stvar, ki jo narediš, kot zaposlen. preveriš, če si plačan pošteno.