V ljubezni in resnici za škofijo

Foto: Žurnal24 (Foto: Slovenska škofovska konferenca) Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 Božično sporočilo po besedah nadškoa Stresa pravi, da Bog tako sočustvuje z nami Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje Foto: Žurnal24 stanislav lipovšek, ustoličenje
V celjski stolnici Sv. Danijela so umestili novega celjskega škofa Stanislava Lipovška. Njegov pastoralni program bo odrešenjsko poslanstvo Cerkve.
Oglej si celoten članek

Apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello je skupaj s soposvečevalcema ljubljanskim nadškofom metropolitom Antonom Stresom in mariborskim nadškofom metropolitom Francem Krambergerjem v celjski stolnici Sv. Danijela posvetil in umestil novega celjskega škofa Stanislava Lipovška.

 

Lipovšek, ki je drugi celjski škof, se je rodil julija leta 1943 v Vojniku.

Prav v stolnici Sv. Danijela v Celju je junija leta 1968 prejel mašniško posvečenje in v tej cerkvi je bil kaplan do leta 1972, ko je odšel na podiplomski študij liturgike na Papeškem visokošolskem zavodu sv. Anzelma v Rim.

Po vrnitvi iz Rima je bil imenovan za župnijskega upravitelja župnije Device Marije v Brezju pri Mariboru. Leta 1984 pa je bil imenovan za stolnega župnika v Mariboru.
Castello je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da Lipovšek kot škof ne prihaja v nepoznan kraj, saj je prav v tej opatijski cerkvi Sv. Danijela, ki je danes stolnica, štiri leta služboval kot kaplan.

Tudi Castello je obsodil spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov in opozoril, da se je treba boriti proti vsemu, kar je slabega.

 

Na istem mestu pred 42. leti začel maševanje
Lipovšek je ob svojem škofovskem posvečenju povedal, da je pred 42. leti na tem svetem kraju prejel zakrament mašniškega posvečenja in začel svoje duhovniško poslanstvo.

Poudaril je tudi, da je v letu duhovništva in evharistije, ki bo doseglo vrhunec na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju, danes na istem kraju prejel še škofovsko posvečenje, polnost zakramenta sv. reda.

Odrešenjsko poslanstvo Cerkve
V nagovoru je Lipovšek pozdravil vse duhovnike, tudi drugih verskih skupnosti v Sloveniji, redovnike, sestre redovnice, diakone, bogoslovce, škofe iz drugih držav, predstavnike lokalnih skupnosti in vse vernike celjske škofije.

Dejal je, da je njegov pastoralni program Jezus Kristus oz. njegov evangelij, njegovo delo odrešenja, ki se uresničuje v teku bogoslužnega leta, tu in sedaj, med "že in še ne" božje odrešitvene zgodovine.

"Moj pastoralni program je odrešenjsko poslanstvo Cerkve, ki se prvenstveno uresničuje pri oznanjanju evangelija, v bogoslužju in v karitativni dejavnosti, v pomoči malim, ubogim in trpečim," je dejal Lipovšek.

V ljubezni in resnici
Po njegovi oceni je mlada celjska škofija, ki je aprila letos obhajala četrto obletnico ustanovitve, pastoralno že dobro preorana in za to se je Lipovšek še posebej zahvalil svojemu predhodniku, prvemu celjskemu škofu Antonu Stresu. Lipovškovo škofovsko geslo pa se glasi V ljubezni in resnici, v svoj grb je vključil tudi grb celjske škofije.

Papež Benedikt XVI. je Lipovška za drugega škofa celjske škofije imenoval sredi marca letos. Dotedanji škof Anton Stres je bil namreč januarja lani imenovan za nadškofa pomočnika nadškofije Maribor, deset mesecev kasneje pa ga je papež imenoval za ljubljanskega nadškofa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.