Slovenija
12 ogledov

V ljubezni in resnici za škofijo

(Foto: Slovenska škofovska konferenca)
1/40
Žurnal24 main
V celjski stolnici Sv. Danijela so umestili novega celjskega škofa Stanislava Lipovška. Njegov pastoralni program bo odrešenjsko poslanstvo Cerkve.

Apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello je skupaj s soposvečevalcema ljubljanskim nadškofom metropolitom Antonom Stresom in mariborskim nadškofom metropolitom Francem Krambergerjem v celjski stolnici Sv. Danijela posvetil in umestil novega celjskega škofa Stanislava Lipovška.

 

Lipovšek, ki je drugi celjski škof, se je rodil julija leta 1943 v Vojniku.

Prav v stolnici Sv. Danijela v Celju je junija leta 1968 prejel mašniško posvečenje in v tej cerkvi je bil kaplan do leta 1972, ko je odšel na podiplomski študij liturgike na Papeškem visokošolskem zavodu sv. Anzelma v Rim.

Po vrnitvi iz Rima je bil imenovan za župnijskega upravitelja župnije Device Marije v Brezju pri Mariboru. Leta 1984 pa je bil imenovan za stolnega župnika v Mariboru.
Castello je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da Lipovšek kot škof ne prihaja v nepoznan kraj, saj je prav v tej opatijski cerkvi Sv. Danijela, ki je danes stolnica, štiri leta služboval kot kaplan.

Tudi Castello je obsodil spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov in opozoril, da se je treba boriti proti vsemu, kar je slabega.

 

Na istem mestu pred 42. leti začel maševanje
Lipovšek je ob svojem škofovskem posvečenju povedal, da je pred 42. leti na tem svetem kraju prejel zakrament mašniškega posvečenja in začel svoje duhovniško poslanstvo.

Poudaril je tudi, da je v letu duhovništva in evharistije, ki bo doseglo vrhunec na Slovenskem evharističnem kongresu v Celju, danes na istem kraju prejel še škofovsko posvečenje, polnost zakramenta sv. reda.

Odrešenjsko poslanstvo Cerkve
V nagovoru je Lipovšek pozdravil vse duhovnike, tudi drugih verskih skupnosti v Sloveniji, redovnike, sestre redovnice, diakone, bogoslovce, škofe iz drugih držav, predstavnike lokalnih skupnosti in vse vernike celjske škofije.

Dejal je, da je njegov pastoralni program Jezus Kristus oz. njegov evangelij, njegovo delo odrešenja, ki se uresničuje v teku bogoslužnega leta, tu in sedaj, med "že in še ne" božje odrešitvene zgodovine.

"Moj pastoralni program je odrešenjsko poslanstvo Cerkve, ki se prvenstveno uresničuje pri oznanjanju evangelija, v bogoslužju in v karitativni dejavnosti, v pomoči malim, ubogim in trpečim," je dejal Lipovšek.

V ljubezni in resnici
Po njegovi oceni je mlada celjska škofija, ki je aprila letos obhajala četrto obletnico ustanovitve, pastoralno že dobro preorana in za to se je Lipovšek še posebej zahvalil svojemu predhodniku, prvemu celjskemu škofu Antonu Stresu. Lipovškovo škofovsko geslo pa se glasi V ljubezni in resnici, v svoj grb je vključil tudi grb celjske škofije.

Papež Benedikt XVI. je Lipovška za drugega škofa celjske škofije imenoval sredi marca letos. Dotedanji škof Anton Stres je bil namreč januarja lani imenovan za nadškofa pomočnika nadškofije Maribor, deset mesecev kasneje pa ga je papež imenoval za ljubljanskega nadškofa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.