V Ljubljani za tretjino več turistov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenija beleži odlično turistično sezono. Prestolnica je bila v juniju nadvse priljubljena, Obala nekoliko manj.
Oglej si celoten članek

Da so ulice prestolnice vse bolj polne turistov, ni le občutek Ljubljančanov, ampak to potrjujejo tudi danes objavljeni podatki statističnega urada. Med občinami je v juniju prav Ljubljana zabeležila navišjo rast nočitev turistov v primerjavi z lanskim letom.

Vse bolj popularna prestolnica, Obala manj

V prestolnici je tako prenočilo kar 30 odstotkov več turistov, v gorskih občinah sedem odstotkov več, v zdraviliških pa za odstotek več. Manj turističnih nočitev kot lani pa je presenetljivo v obalnih občinah, in sicer za dva odstotka manj.

A Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož pojasnjuje, da podatki v tem mesecu podatki za Portorož kažejo povsem drugačno sliko: "Julij je zelo dober, imamo 60 odstotkov več nočitev turistov kot lani in tudi povprečna zasedenost v juliju je kar 92-odstotna. Hoteli so praktično polni."

Foto: SURS Surs

Portorožu ima v primerjavi z Ljubljano, ki trenutno beleži velikanski naval turistov, več kot stoletno tradicijo in redne goste, izpostavi Šuligojeva in doda, da le število turistov ni vse. "Tudi v Portorožu se število ležišč z leti ne povečuje v zadnjih letih, zato se tudi število z leti ne more bistveno povišati. Tudi večanje števila ležišč pri nas ne bi bilo smiselno, saj smo omejeni s prostorom," doda predstavnica Turističnega združenja Portorož, a ob tem vseeno pristavi, da tudi njim kakšna prevetritev, predvsem na gostinskem področju ne bi škodila.

Daleč največ tujih turistov je Slovenijo v juniju obiskalo iz Nemčije, Avstrije in Italije, nato pa sledijo še turisti iz Združenega kraljestva, Nizozemske in Rusije.

Foto: Suzana Kos Portorož morje

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:11 31. Julij 2015.

    To je zasluga tudi župana Zokija, jel tako BRE patrijarh smotani

  • 13:40 31. Julij 2015.

    A take bolne morate novinarji objavlat.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.