Slovenija
73 ogledov

V Ljubljani za tretjino več turistov

utrip Ljubljana Saša Despot
Slovenija beleži odlično turistično sezono. Prestolnica je bila v juniju nadvse priljubljena, Obala nekoliko manj.

Da so ulice prestolnice vse bolj polne turistov, ni le občutek Ljubljančanov, ampak to potrjujejo tudi danes objavljeni podatki statističnega urada. Med občinami je v juniju prav Ljubljana zabeležila navišjo rast nočitev turistov v primerjavi z lanskim letom.

Vse bolj popularna prestolnica, Obala manj

V prestolnici je tako prenočilo kar 30 odstotkov več turistov, v gorskih občinah sedem odstotkov več, v zdraviliških pa za odstotek več. Manj turističnih nočitev kot lani pa je presenetljivo v obalnih občinah, in sicer za dva odstotka manj.

A Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož pojasnjuje, da podatki v tem mesecu podatki za Portorož kažejo povsem drugačno sliko: "Julij je zelo dober, imamo 60 odstotkov več nočitev turistov kot lani in tudi povprečna zasedenost v juliju je kar 92-odstotna. Hoteli so praktično polni."

Surs  | Avtor: SURS SURS

Portorožu ima v primerjavi z Ljubljano, ki trenutno beleži velikanski naval turistov, več kot stoletno tradicijo in redne goste, izpostavi Šuligojeva in doda, da le število turistov ni vse. "Tudi v Portorožu se število ležišč z leti ne povečuje v zadnjih letih, zato se tudi število z leti ne more bistveno povišati. Tudi večanje števila ležišč pri nas ne bi bilo smiselno, saj smo omejeni s prostorom," doda predstavnica Turističnega združenja Portorož, a ob tem vseeno pristavi, da tudi njim kakšna prevetritev, predvsem na gostinskem področju ne bi škodila.

Daleč največ tujih turistov je Slovenijo v juniju obiskalo iz Nemčije, Avstrije in Italije, nato pa sledijo še turisti iz Združenega kraljestva, Nizozemske in Rusije.

Portorož morje | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Komentarjev 2
  • dragec 21:11 31.julij 2015.

    To je zasluga tudi župana Zokija, jel tako BRE patrijarh smotani

  • patrijarh 13:40 31.julij 2015.

    A take bolne morate novinarji objavlat.