V mreži Panamskih dokumentov tudi Uroš Slokar

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Afera Panamski dokumenti je navrgla ime enega znanega Slovenca - košarkarski reprezentant Uroš Slokar ima očitno pestro zgodovino finančnega poslovanja izven Slovenije.
Oglej si celoten članek

Kot razkriva današnje Delo, razkriti dokumenti kažejo na povezavo košarkarja Uroša Slokarja s podjetjem Mossack Fonseca, panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah.

Slokar ima v davčnih oazah fundacijo, podjetje in bančni račun, poroča Delo, ter še en račun v Švici. Najprej naj bi v dačni oazi Panama ustanovil sklad, katerega vsa sredstva postanejo tri leta po tem, ko se stečejo v sklad, nedostopna za morebitne upnike ustanovitelja. Slokarjev sklad je v drugi davčni oazi nato ustanovil še podjetje, podjetje pa je v tretji oazi odprlo bančni račun, kamor naj bi se po napovedih stekla Slokarjeva sredstva iz ene ameriške banke in drugi prihodki. 

Predvideni prejemek pol milijona na leto

Kot je izvedelo Delo, je Slokar odprl račune v Panami, na Angvili in na otoku Guernsey, računajoč na to, da domače finančne in davčne oblasti tega ne bodo opazile. Namen odprtja računa je bila zaščita družinskega premoženja zaradi neupravičenih terjatev.

Sodeč po statutu sklada iz lanskega septembra je trenutno v njem 10.000 dolarjev ustanovnega kapitala, v obliki enega delniškega certifikata pa še 50.000 dolarjev. Gre za 50.000 delnic v vrednosti po en dolar podjetja Investmentality LTD, ustanovljenega v drugi skrivnostni davčni oazi, Angvili. Dokumenti kažejo, da so kot vir premoženja, ki bo prispelo na račun, navedeni neto prejemki v znesku 500.000 evrov na leto. Predvideni pologi na račun pa naj bi znašali 1,8 milijona dolarjev.

Za klice iz Slovenije nedosegljiv

Slokar je nedosegljiv za komentarje, kot piše Delo, ga že deset dni zaman išče tudi Košarkarska zveza Slovenije. Tako niso mogli preveriti, ali je svoje imetje v tujini prijavil slovenskim davčnim organom.

Po boksarju Dejanu Zavcu gre že za drugega slovenskega vrhunskega športnika, ki je vpleten v globalno afero.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 22:45 9. April 2016.

    Prvi trije pi visini zneska od teh 70 so državna podjetja oz ustanove. dars, telekom, zpiz.

  • 19:38 9. April 2016.

    pa kje je pa še preostalih 70

  • 17:42 9. April 2016.

    Vsi SLO športniki ki ste v tujini , preselite se v Monako , sam ne dajte tem barabam doma niti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.