Slovenija
175 ogledov

V mreži Panamskih dokumentov tudi Uroš Slokar

slovenija slokar košarkarska repezentanca trening Boštjan Tacol
Afera Panamski dokumenti je navrgla ime enega znanega Slovenca - košarkarski reprezentant Uroš Slokar ima očitno pestro zgodovino finančnega poslovanja izven Slovenije.

Kot razkriva današnje Delo, razkriti dokumenti kažejo na povezavo košarkarja Uroša Slokarja s podjetjem Mossack Fonseca, panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah.

Slokar ima v davčnih oazah fundacijo, podjetje in bančni račun, poroča Delo, ter še en račun v Švici. Najprej naj bi v dačni oazi Panama ustanovil sklad, katerega vsa sredstva postanejo tri leta po tem, ko se stečejo v sklad, nedostopna za morebitne upnike ustanovitelja. Slokarjev sklad je v drugi davčni oazi nato ustanovil še podjetje, podjetje pa je v tretji oazi odprlo bančni račun, kamor naj bi se po napovedih stekla Slokarjeva sredstva iz ene ameriške banke in drugi prihodki. 

Predvideni prejemek pol milijona na leto

Kot je izvedelo Delo, je Slokar odprl račune v Panami, na Angvili in na otoku Guernsey, računajoč na to, da domače finančne in davčne oblasti tega ne bodo opazile. Namen odprtja računa je bila zaščita družinskega premoženja zaradi neupravičenih terjatev.

Sodeč po statutu sklada iz lanskega septembra je trenutno v njem 10.000 dolarjev ustanovnega kapitala, v obliki enega delniškega certifikata pa še 50.000 dolarjev. Gre za 50.000 delnic v vrednosti po en dolar podjetja Investmentality LTD, ustanovljenega v drugi skrivnostni davčni oazi, Angvili. Dokumenti kažejo, da so kot vir premoženja, ki bo prispelo na račun, navedeni neto prejemki v znesku 500.000 evrov na leto. Predvideni pologi na račun pa naj bi znašali 1,8 milijona dolarjev.

Za klice iz Slovenije nedosegljiv

Slokar je nedosegljiv za komentarje, kot piše Delo, ga že deset dni zaman išče tudi Košarkarska zveza Slovenije. Tako niso mogli preveriti, ali je svoje imetje v tujini prijavil slovenskim davčnim organom.

Po boksarju Dejanu Zavcu gre že za drugega slovenskega vrhunskega športnika, ki je vpleten v globalno afero.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 21
  • jakec1575 22:45 09.april 2016.

    Prvi trije pi visini zneska od teh 70 so državna podjetja oz ustanove. dars, telekom, zpiz.

  • s.i.k. 19:38 09.april 2016.

    pa kje je pa še preostalih 70

  • Žurnalček 17:42 09.april 2016.

    Vsi SLO športniki ki ste v tujini , preselite se v Monako , sam ne dajte tem barabam doma niti ficka od vaših v tujini prigaranega denarja ! Vsi ki ste in delate v tujini imate pravico samo enkrat plačevati ...prikaži več davke , ne pa dvakrat , kot bi to hotela SLO BANDA , taista banda , ki sama ne plačuje niti enkrat davkov na nakradeno !Žurnalu pa nasvet , naj preneha z napadanjem na vse , ki so zaslužili v tujini , sploh pa SLO športnike , ki so častno in brezplačno reklamirali SLO po svetu ! !