V nabiralniku pričakujte to pošiljko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V prihodnjih dneh bodo poštarji na dom prinesli še zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2016.
Oglej si celoten članek

Finančna uprava je odposlala še zadnjih 566.269 informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Uprava zavezance naproša, naj izračune natančno pregledajo in preverijo vse podatke. Če podatki v informativnem izračunu niso pravili oziroma so pomanjkljivi, če je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor. Če tega ne naredijo, storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. 

Kateri so pomembni datumi?

Poleg 30. junija, ko je zadnji dan za oddajo ugovora, sta pomembna še dva datuma. Datum vračila preveč plačane dohodnine je 28. julij 2017, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 31. julija. 

Zavezanci, ki so v letu 2016 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2017 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 31. julija 2017. 

Foto: zurnal dohodnina

Prijaviti morate tudi dohodke iz tujine

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vključujejo tudi dohodki, ki jih rezidenti Republike Slovenije prejmejo v tujini. Če so zavezanci dohodke, prejete v tujini, napovedali že med letom, so ti dohodki vključeni v informativni izračun dohodnine. Če pa zavezanci dohodkov, prejetih v tujini, niso napovedali že v letu 2016, so dolžni te dohodke napovedati najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine.

Zaradi nekaj centov ne vlagajte ugovora

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna dohodnine in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 evro. Pri veliki večini zavezancev, kjer bo zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, bodo te znašale nekaj centov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.