Slovenija
182 ogledov

V nabiralniku pričakujte to pošiljko

dohodnina 2017 Žurnal24 main
V prihodnjih dneh bodo poštarji na dom prinesli še zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2016.

Finančna uprava je odposlala še zadnjih 566.269 informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Uprava zavezance naproša, naj izračune natančno pregledajo in preverijo vse podatke. Če podatki v informativnem izračunu niso pravili oziroma so pomanjkljivi, če je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor. Če tega ne naredijo, storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Če se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. 

Kateri so pomembni datumi?

Poleg 30. junija, ko je zadnji dan za oddajo ugovora, sta pomembna še dva datuma. Datum vračila preveč plačane dohodnine je 28. julij 2017, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 31. julija. 

Zavezanci, ki so v letu 2016 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo in ki do 15. junija 2017 na dom ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami (ne glede na višino prejetega dohodka), in sicer do 31. julija 2017. 

dohodnina | Avtor: zurnal zurnal

Prijaviti morate tudi dohodke iz tujine

V letno davčno osnovo za odmero dohodnine se vključujejo tudi dohodki, ki jih rezidenti Republike Slovenije prejmejo v tujini. Če so zavezanci dohodke, prejete v tujini, napovedali že med letom, so ti dohodki vključeni v informativni izračun dohodnine. Če pa zavezanci dohodkov, prejetih v tujini, niso napovedali že v letu 2016, so dolžni te dohodke napovedati najpozneje v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine.

Zaradi nekaj centov ne vlagajte ugovora

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna dohodnine in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 evro. Pri veliki večini zavezancev, kjer bo zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, bodo te znašale nekaj centov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.