Novo mesto: Ogenj uničil pol milijona evrov vredno investicijo

Foto: Dolenjskanews.com požar Grm Novo mesto Foto: Dolenjskanews.com požar Grm Novo mesto Foto: Dolenjskanews.com požar Grm Novo mesto Foto: Dolenjskanews.com požar Grm Novo mesto
Zagorelo je v delu šole Centra biotehnike in turizma Grm. Škoda bo ogromna.
Oglej si celoten članek

Na Sevnem pod novomeško Trško goro je nekaj po 14. uri zagorelo v delu šole Centra biotehnike in turizma Grm oz. v šolskem laboratoriju, predelavi in sušilnici sadja. Gasilci gasijo še posamezna žarišča ter razkrivajo in pregledujejo s pločevino pokrito ostrešje. Požar naj bi po podatkih novomeških gasilcev v nekaj urah pogasili. 

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič je povedal, da gre za obsežen požar, ki so ga do 15.30 omejili na večji objekt površine približno tisoč kvadratnih metrov. Ponoči bo stanje na požarišču spremljala požarna straža. Poleg novomeških poklicnih gasilcev so pri gašenju sodelovali tudi prostovoljni gasilci društev Ždinja vas, Otočec, Stopiče in Šmihel. Požar gasi 12 poklicnih in 25 prostovoljnih gasilcev iz štirih novomeških gasilskih društev. Če bo treba, bodo v nadaljevanju gašenja poskrbeli za dodatne sile ali njihovo zamenjavo, je še povedal Blažič.

Po njegovih besedah je po zdajšnjih podatkih sicer zagorel gradbeni stroj, požar pa se je nato razširil na vso zgradbo. Zagorelo je tudi naftno gorivo, kar je požar še okrepilo, hkrati pa je razneslo nekaj plinskih jeklenk. Neuradno naj bi bilo v obratu približno 1000 litrov naftnega goriva.

Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, so na mestu posredovali tudi reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, ki so obravnavali dva gasilca zaradi izčrpanosti. 

Zgorela pol milijona evrov vredna investicija

Direktor Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat je za Dolenjski list povedal, da so v prostorih, kjer je zagorelo, imeli tudi sodobne učilnice za predelavo. Nedavno opremljen laboratorij bi si moral naslednji teden ogledati gospodarski minister. Naložba, ki so jo izvedli s pomočjo evropskih sredstev, je vredna okoli pol milijona evrov. V isti zgradbi, ki je velika 40 x 40 metrov, imajo tudi različne učilnice, sušilnice in hladilnice s sodobnimi komorami, pa tudi skladišče goriva s črpalko. 

Hrovat je za omenjeni medij dejal, da sta študent in eden zaposlenih okoli 13. ure na parkirišče poleg objekta pripeljala kombinirko, ko zaklenila, šla do hale, kjer imajo seno, ko je začela kombinirka goreti. Poskušala sta jo pogasiti. Ko sta videla, da jima ne bo uspelo, sta poklicala gasilce. Ogenj se je hitro razširil po okoliških strehah. Gasilci so s hitrim prihodom uspeli preprečiti, da bi ogenj uničil tudi mizarsko delavnico in učilnice. 

Koliko škode je nastalo pri požaru, še ni znano, a bo ta zagotovo ogromna. Poškodovanih ni bilo, ker so počitnice in je bil obrat prazen.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:05 20. Februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.