V ospredju je preprečevanje samote

Foto: Žurnal24 V trebanjskem domu starejših so se zbrali člani skupine starih ljudi za samopomo
Skupine za samopomoč. Spodbujajo medgeneracijsko povezovanje in krepijo socialne mreže starih ljudi.
Oglej si celoten članek

V Domu starejših občanov Trebnje so se sestale vse skupine starejših za samopomoč, ki delujejo v sklopu Medgeneracijskega društva Vesela jesen. Skupine so namenjene predvsem druženju, sklepanju prijateljstev in preprečevanju samote. “Tako se ohranja tudi psihofizična sposobnost čim dlje v starost,” je povedala Anica Miklič, organizatorka lokalne mreže.

Društvo, ki šteje skoraj 150 članov, je razdeljeno v 16 skupin. Vodi jih 26 voditeljev, ki jih je v ta namen izobrazila Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije. “Opravili smo 120-urni tečaj usposabljanja in dobili določena znanja, kako se te skupine sploh vodijo,” je pojasnila Majda Ivanov, voditeljica največje skupine v društvu.

Praviloma se sestajamo enkrat na teden. Poskušamo najti aktualne teme. Vsak iz svojega zornega kota pove svoja videnja, mnenja in čustva,” je dodala. Ena izmed skupin deluje tudi v romskem naselju Hudeje pod vodstvom Mikice Gligić. “Trenutno nas je pet, kandidate pa še pridobivamo,” je izpostavila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.