Slovenija
32 ogledov

V ospredju je preprečevanje samote

V trebanjskem domu starejših so se zbrali člani skupine starih ljudi za samopomo Žurnal24 main
Skupine za samopomoč. Spodbujajo medgeneracijsko povezovanje in krepijo socialne mreže starih ljudi.

V Domu starejših občanov Trebnje so se sestale vse skupine starejših za samopomoč, ki delujejo v sklopu Medgeneracijskega društva Vesela jesen. Skupine so namenjene predvsem druženju, sklepanju prijateljstev in preprečevanju samote. “Tako se ohranja tudi psihofizična sposobnost čim dlje v starost,” je povedala Anica Miklič, organizatorka lokalne mreže.

Društvo, ki šteje skoraj 150 članov, je razdeljeno v 16 skupin. Vodi jih 26 voditeljev, ki jih je v ta namen izobrazila Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije. “Opravili smo 120-urni tečaj usposabljanja in dobili določena znanja, kako se te skupine sploh vodijo,” je pojasnila Majda Ivanov, voditeljica največje skupine v društvu.

Praviloma se sestajamo enkrat na teden. Poskušamo najti aktualne teme. Vsak iz svojega zornega kota pove svoja videnja, mnenja in čustva,” je dodala. Ena izmed skupin deluje tudi v romskem naselju Hudeje pod vodstvom Mikice Gligić. “Trenutno nas je pet, kandidate pa še pridobivamo,” je izpostavila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.