V parlamentu danes še ena velika zaušnica Janši in njegovi vladi

Foto: Vlada RS Vlada Janez Janša Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Poslanci SAB Foto: Anže Petkovšek poslanci, državni zbor, Tanko Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Poslanci DeSUS
Državni svet je izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih.
Oglej si celoten članek

Vlada trdi, da je želela z novelo odpraviti ustavno neskladnost zakona. Tako je med drugim na novo določila vsebino strokovne ocene, uvaja merila in kazalnike, ki se upoštevajo tako pri njeni pripravi kot tudi v fazi odločanja vlade o sprejetju posameznih ukrepov, določila pa tudi časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov.

Po ustavni odločbi je del zakona, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje v skladu z odločbo, objavljeno v začetku junija, odpraviti v dveh mesecih. Posledično so bili neustavni tudi vladni odloki za zajezitev epidemije v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi.

Koalicijski poslanci so v torek v razpravi o predlogu novele poudarjali pomen pripravljenega besedila.

Foto: Anže Petkovšek poslanci, državni zbor, Tanko

V času izrednih razmer, kar čas med epidemijo covida-19 nesporno je, bi morala do ukrepov veljati velika stopnja strpnosti in razumevanja, je bil prepričan Dušan Verbič iz SMC. V takšnih razmerah po njegovih besedah "ne moremo dati vseh pravic na prvo mesto".

A je poslanka LMŠ Tina Heferle ugovarjala. "Ni problem v tem, da se v času epidemije neke človekove pravice omejujejo. Pač pa je problem v prekomernem, neutemeljenem in nesorazmernem omejevanju teh človekovih pravic zaradi tega, ker si vlada želi vzpostaviti arbitrarno oblast," je poudarila.

Vlada bi lahko že na podlagi suma, da je nekdo okužen, posameznike in skupine izolirala, je izpostavila tudi Violeta Tomić iz Levice. Novela, ki jo je danes državni svet zavrnil, je po njeni oceni grob poseg v temeljne človekove pravice, kljub temu pa se sprejema po hitrem postopku in brez širše razprave.

Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Poslanci DeSUS

Z njo se je strinjala poslanka SD Meira Hot. "Če smo bili morda na začetku ob nastopu novega ministra za zdravje še nekoliko optimistični, da bo upošteval Hipokratovo prisego ter načela etike in morale, nam je s tem zakonom absolutno jasno, da temu ni tako in da je kvečjemu nasprotno," je ugotovila.

Težko je napovedati, kakšna epidemija in kakšna bolezen nas bo še doletela v prihodnosti, pa je opomnila Mojca Škrinjar iz SDS. Ukrepi so namreč po njenih besedah vedno odgovor na značilnosti epidemije. "Če si nismo znali pred leti predstavljati, kako huda stvar nas bo doletela, kako bi lahko tudi za bodoče predvidevali točne ukrepe za nekaj, česar sploh še ne poznamo?" je povprašala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • 15:21 13. Julij 2021.

    Tudi če JJ odstopi, bo druga vlada morala nadaljevati s to kolektivno blaznostjo, z ignoranco resne stroke in z upoštevanjem …

  • 14:19 13. Julij 2021.

    https://insajder.com/slovenija/nov-skandal-jansa-podprl-iranske-domobrance-teroriste-staliniste-slovenska-diplomacija-pa

  • 13:19 13. Julij 2021.

    S&D: Zahtevamo pojasnila, zakaj se je Janša udeležil sestanka z mudžahidi https://www.24ur.com/novice/slovenija/sd-zahtevamo-pojasnila-zakaj-se-je-jansa-udelezil-sestanka-z-mudzahidi.html

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.