Slovenija
20648 ogledov

V parlamentu danes še ena velika zaušnica Janši in njegovi vladi

Vlada Janez Janša
1/4
Vlada RS
Državni svet je izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Vlada trdi, da je želela z novelo odpraviti ustavno neskladnost zakona. Tako je med drugim na novo določila vsebino strokovne ocene, uvaja merila in kazalnike, ki se upoštevajo tako pri njeni pripravi kot tudi v fazi odločanja vlade o sprejetju posameznih ukrepov, določila pa tudi časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov.

Po ustavni odločbi je del zakona, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje v skladu z odločbo, objavljeno v začetku junija, odpraviti v dveh mesecih. Posledično so bili neustavni tudi vladni odloki za zajezitev epidemije v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi.

Koalicijski poslanci so v torek v razpravi o predlogu novele poudarjali pomen pripravljenega besedila.

poslanci, državni zbor, Tanko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V času izrednih razmer, kar čas med epidemijo covida-19 nesporno je, bi morala do ukrepov veljati velika stopnja strpnosti in razumevanja, je bil prepričan Dušan Verbič iz SMC. V takšnih razmerah po njegovih besedah "ne moremo dati vseh pravic na prvo mesto".

A je poslanka LMŠ Tina Heferle ugovarjala. "Ni problem v tem, da se v času epidemije neke človekove pravice omejujejo. Pač pa je problem v prekomernem, neutemeljenem in nesorazmernem omejevanju teh človekovih pravic zaradi tega, ker si vlada želi vzpostaviti arbitrarno oblast," je poudarila.

Vlada bi lahko že na podlagi suma, da je nekdo okužen, posameznike in skupine izolirala, je izpostavila tudi Violeta Tomić iz Levice. Novela, ki jo je danes državni svet zavrnil, je po njeni oceni grob poseg v temeljne človekove pravice, kljub temu pa se sprejema po hitrem postopku in brez širše razprave.

Poslanci DeSUS | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Z njo se je strinjala poslanka SD Meira Hot. "Če smo bili morda na začetku ob nastopu novega ministra za zdravje še nekoliko optimistični, da bo upošteval Hipokratovo prisego ter načela etike in morale, nam je s tem zakonom absolutno jasno, da temu ni tako in da je kvečjemu nasprotno," je ugotovila.

Težko je napovedati, kakšna epidemija in kakšna bolezen nas bo še doletela v prihodnosti, pa je opomnila Mojca Škrinjar iz SDS. Ukrepi so namreč po njenih besedah vedno odgovor na značilnosti epidemije. "Če si nismo znali pred leti predstavljati, kako huda stvar nas bo doletela, kako bi lahko tudi za bodoče predvidevali točne ukrepe za nekaj, česar sploh še ne poznamo?" je povprašala.

 
Komentarjev 43
 • bobubob 15:21 13.julij 2021.

  Tudi če JJ odstopi, bo druga vlada morala nadaljevati s to kolektivno blaznostjo, z ignoranco resne stroke in z upoštevanjem tistih nekaj oportunističnih skrunilcev Hipokratove misli. Ker je ta zajela cel svet. Ker ga ni junaka, ki bi šel ustavljat ...prikaži več ta stampedo in ga tudi ustavil. Čreda bo morala sama spoznati, da drvi proti prepadu. Žal bo takrat tam že ležal precejšnji % črede.... Celo v Sloveniji imamo še zdravnike, ki znajo brati, poslušati in strokovno (raz)misliti......

 • Avatar Leon
  Leon 14:19 13.julij 2021.

  https://insajder.com/slovenija/nov-skandal-jansa-podprl-iranske-domobrance-teroriste-staliniste-slovenska-diplomacija-pa

 • Avatar Leon
  Leon 13:19 13.julij 2021.

  S&D: Zahtevamo pojasnila, zakaj se je Janša udeležil sestanka z mudžahidi https://www.24ur.com/novice/slovenija/sd-zahtevamo-pojasnila-zakaj-se-je-jansa-udelezil-sestanka-z-mudzahidi.html