V siru našli bakterijo E. coli

Foto: ZPS
Foto: ZPS
E. Leclerc je iz prodaje umaknil sir Petit Reblochon.
Oglej si celoten članek

V siru Petit Reblochonso odkrili prisotnost bakterije E. coli O26:H11. Če imate sir doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Bakterija Escherichia coli (E. coli) je naravno prisotna v črevesju ljudi in živali. Večina sevov te bakterije je popolnoma neškodljivih ali povzroči blago drisko. Vendar pa obstaja nekaj precej nevarnih sevov te bakterije, ki povzročijo trebušne krče, krvavo blato in bruhanje

Zdravi odrasli po okužbi s ti bakterijo navadno okrevajo v roku enega tedna, stanje pa se lahko zaplete pri mlajših otrocih in starejših. Pri njih lahko pride celo do odpovedi ledvic, imenovane hemolitični uremični sindrom.

Znaki in simptomi okužbe z E.coli se navadno pokažejo tri ali štiri dni po tem, ko smo bili izpostavljeni bakteriji (pri nekaterih se znaki pokažejo že po enem dnevu, pri drugih mine tudi ves teden). Med najpogostejšimi simptomi izpostavljamo naslednje:

  • Driska, ki je lahko blaga, lahko pa preide že v krvavo,
  • trebušni krči, močne bolečine in zatrdelost v trebušnem predelu,
  • slabost in bruhanje.
 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 10:03 9. September 2016.

    Kaj ti pomaga, da je francoski sirček oh-in-sploh, če pa ima e.coli. Raje imam domač sir brez bakterij (in plemenitih …

  • 19:13 8. September 2016.

    Enkrat napišem komentar, pa mi ga 5x objavi, ne vem kako to gre :-)

  • 19:08 8. September 2016.

    Jožica, pri nekaterih lokalcih ni soliden, ampak je odličen. Glede tvoje razlage o gurmanskih sirih, pa verjetno ti tudi niso …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.