Sloveniji se obeta mega investicija, odprlo bi se 200 delovnih mest

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Farmacevtska skupina Sandoz naj bi z vlado podpisala pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi. Posledično bi se odprlo okoli 200 novih delovnih mest.
Oglej si celoten članek

Premier Robert Golob ter gospodarski minister Matjaž Han se bosta danes v Ljubljani srečala s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem

Farmacevtska skupina Sandoz, pod katero spada Lek, bo po neuradnih informacijah portala N1 z vlado podpisala pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi. Šlo naj bi za največjo Sandozovo investicijo v Sloveniji doslej. Prinesla naj bi okoli 200 novih delovnih mest. Investicijo bi lahko podprla država.

V novem proizvodnem obratu, ki naj bi ga po navedbah portala postavili v dveh letih, bi proizvajali podobna biološka zdravila. Lek že ima obrat v Lendavi, v katerem poteka proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik, zaposlenih je 710 ljudi.

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, lastnik Sandoza, je medtem januarja napovedal tudi, da namerava s kitajsko družbo Porton, ki ji dobavlja farmacevtske učinkovine, na lokaciji v Mengšu vzpostaviti biotehnološki park Life Science Park Mengeš. Novartis bo Portonu v najem oddal del nezasedenih prostorov, nastalo naj bi 300 novih delovnih mest.

Novartis sicer načrtuje oddelitev Sandoza kot svoje generične divizije, v tem sklopu pa naj bi Lekovo proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani ter proizvodnjo učinkovin in bioloških zdravil v Mengšu prenesel na slovensko družbo Novartis. Zaključek procesa je predviden v drugi polovici leta.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 10:04 9. Marec 2023.

    Samo malo 200 delovnih mest in pravite mega o.O Kakšno oznako bi potem uporabili za par tisoč novih delovnih mest? …

  • 09:52 9. Marec 2023.

    Je pred dnevi taubi napovedal največji investicijski cikel Slovenije ever v znesku 100 M€. Tu pa pride ena mednarodna firma …

  • 09:31 9. Marec 2023.

    Upam, da je to delo še prejšnje vlade, da ne bo spet"magna" od levice.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.