Slovenija
6546 ogledov

Sloveniji se obeta mega investicija, odprlo bi se 200 delovnih mest

Novartis Profimedias
Farmacevtska skupina Sandoz naj bi z vlado podpisala pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi. Posledično bi se odprlo okoli 200 novih delovnih mest.

Premier Robert Golob ter gospodarski minister Matjaž Han se bosta danes v Ljubljani srečala s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem

Farmacevtska skupina Sandoz, pod katero spada Lek, bo po neuradnih informacijah portala N1 z vlado podpisala pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi. Šlo naj bi za največjo Sandozovo investicijo v Sloveniji doslej. Prinesla naj bi okoli 200 novih delovnih mest. Investicijo bi lahko podprla država.

V novem proizvodnem obratu, ki naj bi ga po navedbah portala postavili v dveh letih, bi proizvajali podobna biološka zdravila. Lek že ima obrat v Lendavi, v katerem poteka proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik, zaposlenih je 710 ljudi.

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, lastnik Sandoza, je medtem januarja napovedal tudi, da namerava s kitajsko družbo Porton, ki ji dobavlja farmacevtske učinkovine, na lokaciji v Mengšu vzpostaviti biotehnološki park Life Science Park Mengeš. Novartis bo Portonu v najem oddal del nezasedenih prostorov, nastalo naj bi 300 novih delovnih mest.

Novartis sicer načrtuje oddelitev Sandoza kot svoje generične divizije, v tem sklopu pa naj bi Lekovo proizvodnjo trdnih izdelkov v Ljubljani ter proizvodnjo učinkovin in bioloških zdravil v Mengšu prenesel na slovensko družbo Novartis. Zaključek procesa je predviden v drugi polovici leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Skias 10:04 09.marec 2023.

    Samo malo 200 delovnih mest in pravite mega o.O Kakšno oznako bi potem uporabili za par tisoč novih delovnih mest? Tole je kot nič!

  • oneh 09:52 09.marec 2023.

    Je pred dnevi taubi napovedal največji investicijski cikel Slovenije ever v znesku 100 M€. Tu pa pride ena mednarodna firma in tako mimogrede napove investicijo za nekajkrat višjo, kot je planiran naš največji investicijski cikel v zgodovini. Levaki pa evforični ...prikaži veči v svobodi le plešejo.

  • Plavi-mil 09:31 09.marec 2023.

    Upam, da je to delo še prejšnje vlade, da ne bo spet"magna" od levice.