V štirih mesecih bo vsak kaj dobil

Foto: Saša Despot Slovenija 01.07.2013, novinarska konferenca, na kateri sta ministrica za delo, d
Za dveletni program 153 milijonov.
Oglej si celoten članek

Vsi mladi, stari od 15 do 29 let, bodo v štirih mesecih po prijavi na zavod dobili zaposlitev oziroma pripravništvo, bili deležni formalnega izobraževanja ali praktičnega usposabljanja.

To je cilj programa Jamstvo za mlade, ki ga je ministrstvo za delo dalo v javno razpravo. Za program bomo v dveh letih namenili 153 milijonov evrov, dobrih sto jih bo iz evropskih sredstev.

Novih 68 svetovalcev

Na zavodih za zaposlovanje bodo tako zaposlili 68 svetovalcev, ki se bodo ukvarjali samo z mladimi. Na zavod se namreč vsako leto prijavi okrog 37 tisoč mladih od 15. do 29. leta, trenutno pa jih je prijavljenih skoraj 31 tisoč; malo manj kot pol jih išče prvo zaposlitev, povečuje pa se tudi število mladih, ki so dolgotrajno brezposelni.

V pripravništvo, usposabljanje na delovnem mestu, izobraževanje, pridobivanje nacionalne poklicne kvalifikacije in podobno naj bi se vključilo več kot 60 tisoč mladih. In koliko delovnih mest naj bi to prineslo? "Z aktivnimi politikami zaposlovanja ne ustvarjamo delovnih mest, ampak poskušamo mlade narediti bolj konkurenčne na trgu dela, na primer s pridobitvijo izkušenj. Tudi če bi ponudili osem tisoč evrov subvencije za zaposlitev mlade osebe, to ni dovolj, če delodajalec ne potrebuje delavca," je odgovorila ministrica Anja Kopač Mrak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:55 29. November 2013.

    Pedro Opeka; bogataš z resnico v roki<br />Pedro Opeko v unionski dvorani odgovarjal tudi na vprašanja.<br />http://za-misli.si/subkultura/1320-pedro-opeka-bogatas-z-resnico-v-roki

  • 10:39 29. November 2013.

    Pomen komune<br />Česa se lahko naučimo iz poraza naših tovarišev?<br />O čem se morajo učiti delavci danes?<br />http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1318-pomen-komune

  • 09:41 29. November 2013.

    Ukvarjat se moraš s tistim, česar je premalo. To je preprosta logika. Ali je premalo delovnih mest ali je premalo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.