V teh občinah število primerov še vedno visoko

Foto: Profimedia covid-19 Ljubljana Slovenija Foto: Profimedia covid-19 Ljubljana Slovenija Foto: Profimedia covid-19 Ljubljana Slovenija Foto: Profimedia covid-19 Ljubljana Slovenija Foto: Profimedia covid-19 Ljubljana Slovenija
V nekaterih občinah se je krivulja spet obrnila navzgor.
Oglej si celoten članek

Trenutne epidemiološke razmere pri nas so veliko bolj zadovoljive kot še v začetku meseca. Število potrjenih primerov se še naprej znižujemo, če primerjamo razmere na tedenski ravni. Z grafa, objavljenega na Sledilniku, ki prikazuje sedemdnevno povprečje novih primerov, je padec dobro viden. Opazimo lahko tudi, da se je krivulja padanja v zadnjem tednu nekoliko upočasnila.

V Sloveniji so bili potrjeni že tudi prvi primeri različice omikron, a vsaj za zdaj nismo še priča takšnemu skoku okužb, kot jih lahko spremljamo v nekaterih tujih državah. V številnih so zato že napovedali zaostrovanje ukrepov, več o tem v članku Bliskovito širjenje, v igri zaprtje države.

V petek je bilo pri nas potrjenih 1.286 novih primerov okužbe, delež pozitivnih testov PCR znaša 28,7 odstotka, kar je podobno kot prejšnji petek.

Največ novih okužb je bilo včeraj potrjenih v Ljubljani (186), sledijo Maribor (58), Koper (35) in Kranj (34). Dvajset ali več okužb je bilo potrjenih v Celju (27), Novem mestu (25), Slovenski Bistrici (23), Brežicah (22), Krškem (22), Škofji Loki (21) in Ivančni Gorici (20). Še v petih občinah je bilo potrjenih po 15 okužb in več, od tega 19 v Črnomlju, 18 v Kamniku, po 16 v Domžalah in Novi Gorici ter 15 v Trebnjem.

V večini naštetih občin je krivulja še vedno obrnjena navzdol. Izjeme so Črnomelj, Ivančna Gorica, Trebnje in Škofja Loka, kjer se je krivulja spet obrnila navzgor. Tedenski prirast v občini Črnomelj je kar 33,3-odstoten, 13-odstotnega beležijo v Ivančni Gorici, 4,8-odstotnega v Trebnjem, medtem ko znaša prirast okužb v Škofji Loki 1,7 odstotka.

Foto: Profimedia covid-19 Ljubljana Slovenija

Največ okužb med šolarji

Glede na število potrjenih primerov še vedno izstopajo starostne skupine od 5 do 14 let (20,5 % primerov), od 35 do 44 let (18 % primerov) in od 45 do 54 let (16,5 odstotka primerov).

K sreči se pomembno izboljšuje stanje v bolnišnicah. V bolnišnicah so 703 bolniki s covidom-19, od tega jih 223 zdravijo v enotah intenzivne terapije. Najmlajši bolnik tako na navadnem kot na intenzivnem oddelku je star 28 let.

Foto: Profimedia Covid-19

V bolnišnicah se stanje umirja

Še pred enim tednom je bilo v bolnišnicah 909 bolnikov s covidom, od tega jih je 244 potrebovalo zdravljenje v enotah intenzivne terapije.

Na žalost pa še vedno za posledicami covida-19 dnevno umre veliko ljudi. V decembru je tako umrlo že 259 bolnikov s covidom-19. Po podatkih Sledilnika je število umrlih od pojava bolezni pri nas doseglo število 5.483.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:20 19. December 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 19:24 18. December 2021.

    Mater ste blesavi s temi odstotki....Seveda se v nekih "Spodnjih Zafukancih" lahko poveča število okuženih za 100%, če je bil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.