Svet
27503 ogledov

Bliskovito širjenje, sledi zapiranje države

Francija covid-19
1/3
Epa
Zaradi čedalje hitrejšega širjenja različice omikron po Evropi številne države sprejemajo nove ukrepe.

Različico omikron so do zdaj potrdili v 89 državah, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. Po podatkih WHO se v državah, kjer je omikron prisoten, primeri podvojijo vsaka dva in pol dneva ali na tri dni. Omikron ima "znatno" prednost pri širjenju, zato pričakujejo, da bo v državah, kjer so različico potrdili, ta kmalu prehitela delto kot prevladujočo različico. 

Čemu pripisati tako hitro širjenje, še ni jasno. WHO navaja več možnosti: ali gre za naravno večjo kužnost, ali večjo sposobnost izogibanja imunosti zaradi cepiv ali predhodnih okužb, ali za kombinacijo obojega. Še vedno tudi ni dovolj podatkov glede tega, kako hud je potek okužbe. Opozorili so, da hospitalizacije v Združenem kraljestvu in Južni Afriki še naprej naraščajo, zato obstaja nevarnost, da bodo glede na takšno hitro naraščanje primerov številni zdravstveni sistemi hitro preobremenjeni. 

Ostro: Zapirajo državo za štiri tedne

Na Nizozemskem so se odločili za štiritedensko zaprtje države. Zaprtje bo v veljavi od nedelje in najmanj do 14. januarja. Zapirajo se vse nenujne dejavnosti, zaprte bodo neživilske trgovine, šole, lokali, restavracije in druga javna prizorišča. Predsednik vlade Mark Rutte je dejal, da so bile omejitve "neizbežne, zaradi petega vala, ki prihaja z različico omikron". Na ta način želijo omejiti širjenje omenjene različice.

Prebivalce so pozvali, naj ostanejo doma, kolikor je to mogoče. Postavili so stroge omejitve glede združevanja ljudi. Zasebna druženja so omejili na dva gosta, starejša od 13 let. Med 24. in 26. decembrom in na silvestrovo bo dovoljeno imeti štiri goste. 

Na Nizozemskem so od začetka pandemije potrdili 2,9 milijona primerov okužbe in več kot 20 tisoč smrti, povezanih s covidom-19. Pričakujejo, da bo različica omikron postala prevladujoča v zadnjem tednu tega leta. 

Nizozemska covid-19 | Avtor: Epa Epa

V enem dnevu primeri izjemno poskočili

Med najhuje prizadetimi državami je Velika Britanija, kjer so doslej potrdili že 24.968 primerov okužbe z različico omikron. Danes poročajo o 10.059 novih primerih različice omikron, včeraj pa so poročali o 3.201 primeru. V enem dnevu se je tako število okužb z različico omikron povečalo za trikrat. 

Veliko število primerov je bilo potrjenih v Londonu, kjer za zdaj niso še napovedali novih zaostrovanj. Župan Londona Sadiq Khan je opozoril na povečevanje števila sprejemov v bolnišnicah, kar bi hitro lahko predstavljalo veliko težavo v zdravstvu, saj se soočajo tudi z velikim pomanjkanjem kadra. V mestu je razglasil veliko nevarnost.

Pristojni naj bi tako že pripravljali načrt za dvotedensko zaostrovanje ukrepov, ki naj bi začelo veljati po božiču. Prepovedali naj bi druženje v zaprtih prostorih, kar bi pomenilo, da bi lokali in restavracije svoje storitve lahko nudili samo na prostem, navaja The Times. 

"Širi se s svetlobno hitrostjo"

Francoski premier Jean Castex je dejal, da se različica omikron širi v Evropi "s svetlobno hitrostjo" in bo v Franciji zelo verjetno postala prevladujoča v začetku naslednjega leta. Francija se je v luči širjenja različice omikron odločila zaostriti pogoje za vstop v državo za tiste, ki prihajajo iz Združenega kraljestva. 

Hitro naraščajo primeri tudi v sosednji Italiji. V Lombardiji so potrili 33 novih primerov omikrona, v okolici Neaplja so jih zabeležili 20. Predsednik tamkajšnjega nacionalnega inštituta za javno zdravje Silvio Brusaferro je dejal, da je to "pričakovano in skladno s tem, kar smo videli v drugih državah". V prihajajočih dnevih in tednih tako pričakujejo nadaljnje povečevanje števila primerov okužbe.  

Velika Britanija covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Ustanovili novo krizno skupino

Avstrijska vlada zaradi nove koronavirusne različice omikron vzpostavlja nov krizni center za usklajevanje (Gecko), ki ga bosta vodila generalmajor Rudolf Striedinger in vodja oddelka za javno zdravje Katharina Reich. Pri naših severnih sosedih sicer še naprej opažajo trend zmanjševanja števila novih okužb.

Reichova bo skrbela za zdravstveno-znanstveno področje, Striedinger pa za logistiko. S tem bo tudi vojska dobila pomembnejšo vlogo v boju proti novemu koronavirusu. Že pred tem je vojska občasno organizirala testiranja in pomagala pri dezinfekciji prostorov, poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

Strožji pogoji za vstop v državo

Ministri za zdravje nemških zveznih dežel so pozvali k strožjim pravilom za vstop v Nemčijo. Ukrep naj bi veljal za vstop iz držav, ki jih je različica omikron že prizadela, so zapisali ministri za zdravje v resoluciji, ko jo je pridobila nemška tiskovna agencija dpa. 

"Varnejši vstop v državo pomaga preprečiti hitro širjenje različice omikron," je za dpa dejal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. "Ne moremo preprečiti njegovega širjenja, lahko pa ga preložimo. Dlje, ko bo omikron potreboval, da se razširi tudi v Nemčiji, tem bolje," je dodal.

Strožja pravila za vstop naj bi veljala za vse potnike od 6. leta starosti, ki so bili kadar koli v zadnjih 10 dneh v regiji z različico omikron. Ti bodo morali že pred odhodom v Nemčijo predložiti negativen PCR-test - hitri antigenski testi ne bodo več zadostovali.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 15
  • Lynn_Smith 09:23 19.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • miha91 07:29 19.december 2021.

    Širi se s svetlobno hitrostjo? A res? Kaj je pa nakladanje medijev, mogoče dvojna svetlobna hitrost??

  • Avatar Arliskolla
    Arliskolla 00:19 19.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m