V zapor le za konec tedna

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Kazen. Sodišča bi lahko obsojence zdaj namesto v zaporih zapirala tudi kar doma.
Oglej si celoten članek

Slovenski obsojenci bi zaporne kazni lahko po novem odslužili kar doma. To bi jim namreč omogočil nov zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, ki ga na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU) trenutno še usklajujejo s strokovnjaki in drugimi pristojnimi službami.

Nadzirala bi policija

Če bi zakon stopil v veljavo, bi lahko sodišča obsojencem odrejala hišne zapore. “Takšna izvršitev se dopusti, če je obsojenec osebnostno toliko urejen, da mu je mogoče zaupati, da takega načina prestajanja kazni zapora ne bo zlorabil,” izhaja iz predloga novega zakona. Obsojenca, ki bi zaporno kazen služil doma, bi nadzirala policija. Sodišče, ki bi kazen izreklo, bi določilo, v katerih prostorih svojega doma sme obsojenec bivati in se gibati. Strogo določen bi bil tudi seznam ljudi, s katerimi se obsojenec med hišnim zaporom ne sme 
družiti.

Brez zapestnic

Gibanja hišnih zapornikov sodišča ne bi spremljala z elektronskimi zapestnicami, ki bi jih morali obsojenci neprestano nositi. To bi bilo za državo predrago, pravijo poznavalci, ki uvedbi takšnih zapestnic nasprotujejo. “Tako označujemo in sledimo živali, ljudem pa lahko sledimo kako drugače,” je prepričan Dragan Petrovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:16 6. Oktober 2012.

    Vidiš tudi meni je prvo padla na misel ideja o tajkunčkih ipd. pač si pripravljao teren da jim ne bo …

  • 19:15 6. Oktober 2012.

    Nič ne boli bolj kot ranjen ponos in nič ne izuči bolj kot delo. To so vedeli že od časa …

  • 16:46 6. Oktober 2012.

    Tole služenje doma, je pisano na roko raznim tajkunom in premožnejšim, navaden tatič tega nikoli ne bo deležen, Petrovec pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.