Vaški vodovodi oporečni

Foto: Žurnal24 Vode v vaških vodovodih ne klorirajo, kar bo treba v prihodnosti spremeniti. (Fo
Voda. Vaščani s svojo zadovoljni, a bodo zaradi varnosti potrebne spremembe.
Oglej si celoten članek
Večinoma neustrezni
Zdravstveno. Kakovost vode v vaških vodovodih, ki jo novomeški zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) nadzira dvakrat na leto, se spreminja glede na vremenske razmere in letni čas. V večini vodovodov je zdravstveno neustrezna. Zaradi možnosti črevesnih bolezni jo je treba prekuhavati.

V Občini Mokronog - Trebelno je okoli 20 majhnih vaških vodovodov, ki s pitno vodo oskrbujejo več kot 40 odstotkov prebivalstva.  

“Izviri, iz katerih zajemajo vodo, so danes večinoma tako slabi, da ne omogočajo varne oskrbe s pitno vodo brez predhodne priprave,” pravi Davorin Fink, ki je na občini odgovoren za komunalno infrastrukturo.

Obetajo se spremembe
Prva večja ukrepa bosta po Finkovih besedah uvedba sistema HACCP (analize tveganja in obvladovanja kritičnih kontrolnih točk, op. n.) ter zagotovitev ustrezno usposobljene odgovorne osebe, ki bo skrbela za posamezni lokalni vodovodni sistem.

Na tem območju velja navodilo o trajnem prekuhavanju vode.
Dušan Harlander, direktor ZZV Novo mesto

Za nekatere vodovode je dolgoročna rešitev uvedba filtracije in kloriranja vode, za večino lokalnih vodovodov pa priklop na večje vodovode, ki jih upravlja usposobljeni upravljalec,” pojasnjuje Fink.

“Nimamo težav”

Branko Zore, upravljalec vaškega vodovoda v Bogneči vasi, pravi, da je bil njihov izvir do zdaj le enkrat oporečen in da je večja težava kot rezervoar omrežje. “Vodo pijemo, in da bi kdo imel zaradi nje zdravstvene težave, se ne spomnim,” dodaja Zore.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.