Slovenija
27 ogledov

Vaški vodovodi oporečni

Vode v vaških vodovodih ne klorirajo, kar bo treba v prihodnosti spremeniti. (Fo Žurnal24 main
Voda. Vaščani s svojo zadovoljni, a bodo zaradi varnosti potrebne spremembe.
Večinoma neustrezni
Zdravstveno. Kakovost vode v vaških vodovodih, ki jo novomeški zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) nadzira dvakrat na leto, se spreminja glede na vremenske razmere in letni čas. V večini vodovodov je zdravstveno neustrezna. Zaradi možnosti črevesnih bolezni jo je treba prekuhavati.

V Občini Mokronog - Trebelno je okoli 20 majhnih vaških vodovodov, ki s pitno vodo oskrbujejo več kot 40 odstotkov prebivalstva.  

“Izviri, iz katerih zajemajo vodo, so danes večinoma tako slabi, da ne omogočajo varne oskrbe s pitno vodo brez predhodne priprave,” pravi Davorin Fink, ki je na občini odgovoren za komunalno infrastrukturo.

Obetajo se spremembe
Prva večja ukrepa bosta po Finkovih besedah uvedba sistema HACCP (analize tveganja in obvladovanja kritičnih kontrolnih točk, op. n.) ter zagotovitev ustrezno usposobljene odgovorne osebe, ki bo skrbela za posamezni lokalni vodovodni sistem.

Na tem območju velja navodilo o trajnem prekuhavanju vode.
Dušan Harlander, direktor ZZV Novo mesto

Za nekatere vodovode je dolgoročna rešitev uvedba filtracije in kloriranja vode, za večino lokalnih vodovodov pa priklop na večje vodovode, ki jih upravlja usposobljeni upravljalec,” pojasnjuje Fink.

“Nimamo težav”

Branko Zore, upravljalec vaškega vodovoda v Bogneči vasi, pravi, da je bil njihov izvir do zdaj le enkrat oporečen in da je večja težava kot rezervoar omrežje. “Vodo pijemo, in da bi kdo imel zaradi nje zdravstvene težave, se ne spomnim,” dodaja Zore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.