Več denarja za nočno in nedeljsko delo

Foto: Profimedia Urgenca
S septembrom v javnem sektorju višji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo.
Oglej si celoten članek

S 1. septembrom se bodo v skladu s sporazumom, ki ga je vlada s sindikati javnega sektorja sklenila decembra, povišali dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Vladna stran finančne učinke dviga omenjenih dodatkov v letošnjem letu ocenjuje na 4,7 milijona evrov bruto, v letu 2020 pa na 14 milijonov evrov bruto.

Dodatek za nočno delo se zvišuje s 30 na 40 odstotkov urne postavke osnovne plače, za nedeljsko delo s 75 na 90 odstotkov ter za delo na praznik z 90 na 120 odstotkov. Zaposleni v javnem sektorju, ki delo opravljajo tudi ponoči, v nedeljah in dela prostih dnevih, bodo sicer povišanje prvič občutili oktobra, ko bodo prejeli septembrske plače.

V lanskem letu se je za dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo skupno namenilo 71,6 milijona evrov, v prvih petih mesecih letošnjega leta dobrih 32,8 milijona evrov. Ob tem se je decembra lani s 13 na 15 odstotkov že povečal dodatek za deljen delovni čas, ki se po novem obračunava za vse opravljene ure, ne le za ure po prekinitvi. Zanj so lani v celotnem javnem sektorju namenili 618.666 evrov, v prvih petih mesecih letos 566.413 evrov.

Dvig bodo občutili zlasti v dejavnostih, kjer delo poteka neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu. Največji delež sredstev iz naslova dodatkov je bil tako lani izplačan zaposlenim v zdravstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:11 1. September 2019.

    To je še en dokaz, da se v Sloveniji na veliko krši ustava. Če smo po ustavi pred zakonom vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.