Slovenija
2775 ogledov

Več denarja za nočno in nedeljsko delo

Urgenca
S septembrom v javnem sektorju višji dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo.

S 1. septembrom se bodo v skladu s sporazumom, ki ga je vlada s sindikati javnega sektorja sklenila decembra, povišali dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Vladna stran finančne učinke dviga omenjenih dodatkov v letošnjem letu ocenjuje na 4,7 milijona evrov bruto, v letu 2020 pa na 14 milijonov evrov bruto.

Dodatek za nočno delo se zvišuje s 30 na 40 odstotkov urne postavke osnovne plače, za nedeljsko delo s 75 na 90 odstotkov ter za delo na praznik z 90 na 120 odstotkov. Zaposleni v javnem sektorju, ki delo opravljajo tudi ponoči, v nedeljah in dela prostih dnevih, bodo sicer povišanje prvič občutili oktobra, ko bodo prejeli septembrske plače.

V lanskem letu se je za dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo skupno namenilo 71,6 milijona evrov, v prvih petih mesecih letošnjega leta dobrih 32,8 milijona evrov. Ob tem se je decembra lani s 13 na 15 odstotkov že povečal dodatek za deljen delovni čas, ki se po novem obračunava za vse opravljene ure, ne le za ure po prekinitvi. Zanj so lani v celotnem javnem sektorju namenili 618.666 evrov, v prvih petih mesecih letos 566.413 evrov.

Dvig bodo občutili zlasti v dejavnostih, kjer delo poteka neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu. Največji delež sredstev iz naslova dodatkov je bil tako lani izplačan zaposlenim v zdravstvu.

Komentarjev 2
  • Janez_53 13:11 01.september 2019.

    To je še en dokaz, da se v Sloveniji na veliko krši ustava. Če smo po ustavi pred zakonom vsi enaki, zakaj potem drugorazredni državljani, ki so zaposleni v privatnem sektorju, vedno potegnejo kratko? Zaposleni v državnem sektorju so vedno ...prikaži več privilegirani. To se je zgodilo z dodatnim plačanim dnem dopusta za spremstvo prvošolčka v šolo, sedaj pa tudi z dodatki za nočno in nedeljsko delo, pa še verjetno kje. Zakaj ni zakonodaja enaka za vse?