Več kot pol gospodinjstev ni tega storilo še nikoli

Foto: Profimedia Električna vtičnica
V letošnjem letu je dobavitelja elektrike do konca novembra zamenjalo dobrih 41 tisoč gospodinjstev. V rekordnem letu 2016 je dobavitelja zamenjalo 58.669 gospodinjstev.
Oglej si celoten članek

"Za leto 2019 pričakujemo tretjo leto zapored znižanje števila menjav dobaviteljev. Med razlogi temu so med drugim tudi višje cene v akcijskih ponudbah električne energije kot v preteklosti, kar pomeni manjšo možnost prihranka in s tem manjšo spodbudo za zamenjavo," pojasnjujejo na portalu varcuj24.si, kjer imajo dober primerjalnik cen elektrike.

Še bolj zanimiv je podatek, da je v vseh letih, odkar je možna menjava dobavitelja elektrike, to storila manj kot polovica vseh gospodinjstev (pod predpostavko, da ga je vsak zamenjal le enkrat, sicer pa še manj). Za primerjavo, pri podjetjih je dobavitelja zamenjajo 102 odstotka podjetij, torej povprečno vsi enkrat, dva odstotka pa dvakrat.

Mladi, pomagajte starejšim, prihranki so do 150 evrov na leto

"V resnici samo del odjemalcev aktiven in išče boljše ponudbe. Večina gospodinjstev pa je pasivna in plačuje redne cenike ter s tem omogoča velike zaslužke dobaviteljem. Aktivne odjemalce bi opozorili, da dobavitelji po koncu akcijskih ponudb uvrstijo odjemalce na redni cenik, ki je v večini primerov precej dražji kot je redni cenik. Odjemalci naj ponovno preverijo cene po koncu akcijske ponudbe (12 mesecev). Odjemalci, ki so na rednih cenikih pa naj preverijo možnosti njihovih prihrankov (ki so v povprečju od 50 do 150 evrov na letni ravni). Ker so najbolj pasivni odjemalci večinoma starejši bi bilo priporočljivo, če bi mlajši v družinah pomagali pri možnostih kako privarčevati pri stroških električne energije," svetujejo sodelavci portala varcuj24.si. 

Izračun za gospodinjstvo, kjer plačujejo okrog 80 evrov elektrike, je pokazal, da je letna razlika med najcenejšim in najdražjim ponudnikom več kot dvesto evrov. 

Proces zamenjave dobavitelja elektrike popolnoma enostaven, če kdo ne želi zamenjati dobavitelja, naj vsaj preverijo možnost ugodnejše ponudbe pri njihovem dobavitelju kot je ponudba po rednih cenikih, svetujejo na portalu. 

Slovenija Račun za elektriko: vse to plačujete poleg elektrike

Leto 2020 leto priložnosti za nižje cene

"Letos je ponovno prišlo do dvigov cen pri rednih cenikih nekaterih dobaviteljev. Ob tem so se borzne cene električne energije v zadnjem času ponovno znižale, kar kaže na možnost ugodnejših akcijskih ponudb v letu 2020 ter potencial večjih prihrankov. To bo seveda odvisno od več dejavnikov kot so vremenske razmere, cene emisijskih kuponov, povpraševanja in ponudbe, to je odjema, geopolitičnih odnosov in podobno," pravijo na portalu varcuj24.si, kjer so letos beležili večje število izračunov kot v preteklih letih.

Več o pričakovanjih glede cen si lahko preberete v našem članku izpred nekaj dni.

Slovenija Poznavalci o cenah elektrike v 2020

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 23:31 30. December 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 22:51 30. December 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 22:14 30. December 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.