Slovenija
15832 ogledov

Poznavalci o cenah elektrike v 2020

Električna vtičnica Profimedia
Se bo elektrika prihodnje leto podražila? Poznavalci pravijo, da je bolj verjetno obratno, torej da se poceni.

"Trenutno smo v obdobju, ko prihajajo v Evropo velike količine razmeroma poceni utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), kar pritiska cene plina navzdol. Glede na to, da pričakujemo nadaljevanje padanje cen plina in premoga, je seveda pričakovati tudi nižje veleprodajne cene električne energije. Na padec veleprodajnih cen električne energije bi lahko še dodatno vplivale ta trenutek razmeroma dobre hidrološke razmere v regiji,« pravijo v Holdingu Slovenske elektrarne, ki je največji proizvajalec elektrike pri nas. Opozarjajo pa, da »vselej obstaja tveganje, da pride na trgu energentov do povečanega povpraševanja ali zmanjšanja ponudbe, kar posledično dvigne cene. Tveganja so povezana tudi z ceno emisijskih kuponov, ki so vse od leta 2018 v močnem bikovskem trendu," pravijo v HSE.

"Na trg električne energije bodo vplivali naslednji dejavniki: hidrologija, cene CO2 kuponov ter morebitna uvedba plačil CO2 v državah, ki le-teh trenutno še ne plačujejo. Vpliv pa bo imela tudi plinska pogodba Ukrajina-Rusija," meni direktor področja Upravljanje energentov in energije v Petrolu Aleš Koželjnik.

Pričakujemo lahko nižje cene

"Lokalne regijske cene električne energije so trenutno pod vplivom zavidljive hidrološke situacije, kar bi se lahko nadaljevalo tudi v pričetku prihodnjega leta. S tega vidika torej lahko pričakujemo nekoliko nižje cene v prihodnjem letu," pravi. Dodatno bodo cene evropskemu plinu nižali tankerji z uvoženim utekočinjenim zemeljskim plinom, zaradi česar bodo plinske elektrarne postajale cenejše kot termoelektrarne. Posledično bo eden najpomembnejših dejavnikov, ki bo vplival na ceno električne energije, ravno strošek plina.

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Slovenija Račun za elektriko: vse to plačujete poleg elektrike

Nevarnost za višje cene pa je podražitev kuponov za izpuste ogljikovega dioksida. "Leto 2020 bo v znamenju pričetka zapiranja termoelektrarn, v skladu z evropskimi smernicami zniževanja izpustov CO2. Hkrati bo zanimivo spremljati bilanco CO2 kuponov, katera bi z mehanizmom zniževanja ponudbe morala biti vedno bolj podhranjena in posledično bi lahko pričakovali višje cene CO2 kuponov," pričakuje Koželjnik.

Nikakor ne smemo pozabiti na vremenske in hidrološke razmere, ki imajo pogosto odločilno vlogo pri določitvi cene električne energije in ki jih je hkrati zelo težko napovedati.

HSE

"Veleprodajni trg z električno energijo bo v letu 2020 zaznamovalo nadaljevanje prehoda k nizkoogljični družbi, kar pomeni nadaljevanje povečevanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije in povečevanje energetske učinkovitosti. Poleg tega bo leto zaznamovano z besedami in morebiti tudi z dejanji, povezanimi s »coal phase out« oz. zapiranjem premogovnih elektrarn v Nemčiji in nekaterih ostalih evropskih državah. Pričakujemo nadaljevanje pomembnega prehoda proizvodnje električne energije iz premoga k plinu (»coal to gas switching«), ki je trenutno v polnem razmahu, k čemur so v veliki meri pripomogle nizke cene plina. Padanje cen plina in premoga pričakujemo tudi v letu 2020, kar bo zagotovo predstavljalo pomembno utež na veleprodajne cene električne energije. Pomemben mejnik na veleprodajnem trgu z električno energijo v regiji bo predstavljal tudi nov daljnovod med Črno Goro in Italijo," pričakujejo v HSE.

Konec novembra je Agencija za varstvo konkurence odobrila, da HSE, največji proizvajalec elektrike pri nas, pod svoje okrilje vzame distributerja ECE in E3. Gre za hčerinski družbi Elektra Celje, Gorenjska in Elektro Primorska.

Na ceno elektrike v prihodnjem letu bodo najbolj vplivali trije dejavniki: "vpliv ostalih energentov (plin, premog, obnovljivi viri) na proizvodno mešanico, vpliv gospodarske rasti oziroma morebitnega ohlajanja ter nenazadnje politiko evropskih držav do zasledovanja postavljenih ciljev na področju obnovljivih virov energije in razogljičenja industrije. Na ceno električno energije bo prav zaradi slednjega imela velik vpliv tudi cena emisijskih kuponov," pravijo v Gen-I. 

Električni avtomobili in toplotne črpalke, ki za ogrevanje porabljajo elektriko, pa bodo imeli v prihodnjem letu še zanemarljiv vpliv na celo elektrike, ocenjujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Ocvirke 21:21 28.december 2019.

    Hinavski Evropi bomo plačevali CO2 kupone, namesto, da bi ji pokazali figo. Hinavske E. države financirajo gradnjo HE in TE na Balkanu, zato novi daljnovod v ČG. Zakaj SLO ne dela tega?

  • joze409 20:36 28.december 2019.

    ....elektrika se bo povrnila??v Sloveniji?NIKOLI!!!! si morejo delničarji nafilat žepe....potem pa MOGOČE pocenitev za desetino centa,.,.ko pa jo bo po 14 -tih dnevih podražitev za 5 ali 10 centov.., že videno...

  • bo58 19:03 28.december 2019.

    Res zanimiv članek, ki kot kaže nima nobene veze z realnostjo , včeraj smo porabniki elektrike pri Petrolu pričeli dobivai pismena obvestila kako bo Petrol s 1. 2. 2020 občutno podražil elektriko za gospodinstva. Samo toliko v vednost avtorju tega ...prikaži več članka o nižanju cen elektrike v prihodnjem letu.