Pod streho > Varčna hiša
18368 ogledov

To ogrevanje je bistveno dražje, kot navajajo

IR-panel Dezzen
Ponudniki IR-panelov so precej agresivni pri prepričevanju potencialnih novih strank. A težava ne tiči v tem, temveč v navedbah o stroških ogrevanja.

Privarčujte nekaj 100 evrov pri ogrevanju. Po vseh izračunih je IR-ogrevanje najcenejše. IR-paneli so izjemno varčen in učinkovit sistem ogrevanja. Nizka poraba električne energije. Privarčujte tudi do 65 odstotkov. IR-paneli so primerni za ogrevanje vseh vrst hiš, stanovanj, vikendov ...

To so nekatera od sporočil, s katerimi nas želijo prepričati. Nanje se odzivajo uporabniki različnih forumov, nekateri se pohvalijo, da je to res, ker IR-panele že imajo in so z njimi zadovoljni, drugi jim zelo nasprotujejo in dokazujejo, da navedbe o varčnem ogrevanju absolutno ne zdržijo. 

Na navedbe ponudnikov so se odzvali tudi v enem od arhitekturnih birojev, v katerem so združeni arhitekti, gradbenik, dva strojna inženirja. Navedbe so do njih prišle predvsem prek njihovih strank, ki gradijo nove hiše in med drugim razmišljajo tudi o možnosti vgradnje IR-panelov. 

Dobra rešitev za občasno ogrevanje

„Nič nimamo proti IR-panelom, prav nasprotno, prepričani smo, da so lahko zelo dobra rešitev kot samostojno ali dodatno ogrevanje v kopalnici, na manjšem vikendu, kjer želimo toploto občutiti praktično takoj, ko v prostor vstopimo, morda še v kakšnem drugem primeru kot pomožno ogrevanje. Nikakor pa se ne strinjamo z navedbami, da so IR-paneli primerni za vse bivalne prostore, tudi novogradnje, in da so energijsko učinkoviti in varčni,“ so nam povedali v biroju Arhena

IR-panel | Avtor: Dezzen Dezzen
„Predvsem navedba o učinkovitosti ne drži, že osnovne zakonitosti fizike tega ne podpirajo. Gre za ogrevanje na elektriko, pri katerem iz ene kilovatne ure, ki jo vložimo, dobimo eno kilovatno uro toplote in nič več. Poznamo sisteme z večjo učinkovitostjo, denimo toplotne črpalke, pa kondenzacijske plinske," navedejo, zakaj jih takšno navedbe ponudnikov jezijo.

Tudi o varčnosti se ne strinjajo, saj „vemo, koliko v povprečju stane kilovatna ura elektrike, in če to preračunamo v strošek ogrevanja, ta zagotovo ni poceni, sploh pa ne v primerjavi z nekaterimi drugimi sistemi ogrevanja, kaj šele, da bi bil najcenejši.“

Enak občutek toplote pri nižji temperaturi

V prid IR ogrevanju lahko govorimo, če imamo v mislih nekatere druge dejavnike. Marsikateremu uporabniku je toplota, ki jo paneli sevajo, prijetna. Ta namreč ogreva stene, tla in predmete ter človeka, ne pa zraka v prostoru. Iz ogretih površin potem toplota prehaja v zrak. „Vse to drži, zato imamo tudi občutek, da je v prostoru bolj toplo, kot je v resnici, razlika, ki jo občutimo, je približno eno do dve stopinji Celzija. Na račun tega lahko res lahko prihranimo kakšno kilovatno uro elektrike.“

Spletni kalkulator je izračunal

Poglejmo še stroške ogrevanja z IR-paneli, ki naj bi bili toliko nižji od drugih sistemov. Najprej smo jih preverili na spletnem kalkulatorju, kjer lahko za posamezni prostor v hiši ali stanovanju glede na površino, število zunanjih sten in toplotno izolacijo na njih, izračunamo, kako močne panele bi potrebovali, kolikšen bi bil zanje povprečen strošek z montažo in koliko bi porabili elektrike. 

Za izračun smo vzeli konkretno enostanovanjsko hišo, s 160 kvadratnimi metri ogrevane površine, brez izolacije v pritličju in z izolirano mansardo. Hišo ogrevajo s kotlom na pelete s približno 90-odstotnim izkoristkom, na sezono pa pokurijo približno 4,5 tone pelet, kar stane približno 1300 evrov. Iz tega lahko izračunamo, da peleti ustvarijo približno približno 18.225 kWh toplote na leto, kar zadostuje, da je v hiši vedno od 19 do 21 stopinj Celzija. 

Kalkulator je izračunal, da bi za ogrevanje takšne hiše potrebovali panele s skupno močjo 18 kW. Z montažo vred bi zanje odšteli približno 7700 evrov. 

Če bi paneli v povprečju na dan delovali šest ur, to pomeni, da bi na dan porabili 108 kWh elektrike, na mesec 3240 kWh, v šestmesečni sezoni ogrevanja pa 19.400 kWh. Trenutna cene elektrike je približno 0,14 evra za kilovatno uro, torej bi bil dnevni strošek ogrevanja 15,12 evra, mesečin 454 evrov, sezonski pa 2722 evrov. 

V prid IR-panelom pri končnih cenah upoštevajmo še to, da je lahko temperatura v prostoru eno do dve stopinji nižja, kar pomeni šest do 12 odstotkov nižjo rabo energije. Torej bi v hiši potrebovali le dobrih 17.000 kWh toplote, sezonski strošek pri šesturnem delovanju na dan in temperaturi 19, namesto 21 stopinj Celzija, bi bil 2390 evrov.

IR-panel | Avtor: Dezzen Dezzen
Izračun še drugače

Izračun lahko naredimo tudi brez kalkulatorja. Iz 4,5 tone pelet razreda A1 dobimo 20.250 kWh toplote, ker ima kotel le 90-odstoten izkoristek, to pomeni, da v resnici dobimo 18.225 kWh toplote (koristna toplota). To pa zadostuje za sezonsko ogrevanje te hiše. 

Če bi jo ogrevali z IR-paneli, lahko predpostavimo, da zaradi nižje temeprature (19 stopinj Celzija), ki zadostuje za enako toplotno udobje, torej potrebujemo dobrih 16.000 kWh, kar stane 2250 evrov. Poraba je nekoliko nižja, kot je izračunal kalkulator, a je strošek ogrevanja z IR-paneli še vedno bistveno višji kot s peleti. 

Primerjava IR-paneli in kurilno olje

Če bi ogrevanje na kurilno olje zamenjali z IR-paneli, naj bi privarčevali kar do 65 odstotkov, navajajo ponudniki. Tudi ta račun smo preverili. V hiši, ki smo jo vzeli za primer, so prej porabili približno 2300 litrov kurilnega olja, izkoristek kotla pa je bil približno 80-odstoten. Iz te količine olja so dobili, upoštevajoč izkoristek kotla 18.400 kWh toplote, zanjo pa odšteli 2250 evrov. 

Po izračunu, ki smo ga naredili na spletni strani enega od ponudnikov IR-panelov, naj bi bil njihov strošek po novem le 920 evrov na sezono. Iz tega, upoštevajoč ceno elektrike, izračunamo, da bi v eni sezoni za ogrevanje potrebovali le 6570 kWh toplote. Kar pa je nemogoče, če hiša, sodeč po porabi pelet zdaj in olja prej, potrebuje približno 18.000 kWh toplote, da je primerno ogreta. Toplote potrebujemo namreč toliko, kolikor je v hiši toplotnih izgub, te pa niso odvisne od vrste ogrevanja.

Še podatki strokovnajka

Da so izračuni precej natančni, potrjuje tudi podatki dr. Henrik Gjerkeš iz Gradbenega inštituta ZRMK. Nedavno je na enem od strokovnih predavanj na sejmu Dom Plus predstavil primerjavo stroškov ogrevanja z različnimi energenti. Njegovi izračuni se nanašajo na enostanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 18.000 kWh, kar je primerljivo s prej omenjeno hišo. 

Primerjava stroškov različnih energentov pokaže naslednje:

  • ogrevanje z elektriko (kamor spadajo tudi IR-paneli) – 2955 evrov na sezono
  • ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom – 2849 evrov
  • ogrevanje s kotlom na kurilno olje – 2034 evrov
  • ogrevanje s kotlom na pelete – 1300 evrov
  • ogrevanje s kotlom na zemeljski plin – 1125 evrov
  • ogrevanje s TČ zrak/voda (COP 2,5) – 1027 evrov
  • ogrevanje s kotlom na polena – 636 evrov
  • ogrevanje s TČ zemlja/voda – 571 evrov

Vse kaže, da ogrevanje z IR-paneli ni tako varčno, kot navajajo ponudniki, saj je primerljivo s stroški ogrevanja na kurilno olje in precej dražje od ogrevanja na pelete, drva in toplotno črpalko. Strinjamo se lahko, da je naložba v IR-panele nižja, saj zanje ne potrebujemo posebnega prostora, dimnika, radiatorjev ali talnega gretja, ki so nujni pri vseh drugih sistemih. Ne smemo pa pozabiti, da IR-paneli ne ogrevajo sanitarne vode.

Komentarjev 11
  • ales31 22:59 01.februar 2022.

    Tukaj raje vprašajte realne uporabnike IR ogrevanja https://www.facebook.com/groups/895892090742258

  • ales31 22:53 01.februar 2022.

    Ta energetski svetovalec pa res nima nobenih izkušenj z ir ogrevanja. Le teorija, ki nima nobene veze z realnostjo. Jaz porabim za 83 m2 cca. 250 eur na leto. Ogrevamo se na 22,5 stopinj. Veliko boljši zrak. Preden kupite IR ...prikaži večR panele raje se pozanimajte pri realnih strankah, ki jih je v Sloveniji že vsaj 10.000. In ne poslušajte teoretike.

  • bernarda9 17:26 08.marec 2021.

    ta članek izredno zavaja. ogrevamo. Praksa kaže, da je poraba z IR paneli zelo podobna, kot ogrevanje na Tč zrak voda. Vprašajte raje prave uporabnike. energetski svetovalci očitno nimajo pojma o prenosu topote preko infrardeče toplote in kondukcije. Jaz ogrevam ...prikaži več stanovanje 83 m2 in porabim na leto 250 eur (na Leto). ogrevamo pa v na 22,5 stopinj. res pa je da je lobi Tč in plinski zelo močan