Večina za Cerarja, ZL in manjšinca zadržani

Foto: Anže Petkovšek Matjaž Han Foto: Anže Petkovšek Matjaž Han Foto: Anže Petkovšek Luka Mesec Foto: Anže Petkovšek Luka Mesec
Predsednik republike je na posvetu najprej gostil SD, sledili so ZL, NSi, ZaAB in poslanca narodnih skupnosti. Večina se je strinjala s predlogom Mira Cerarja za mandatarja, le manjšinca in ZL so zadržani.
Oglej si celoten članek

Predsednik republike Borut Pahor je nadaljeval s posveti s predstavniki poslanskih skupin, o tem kdo bi lahko zasedel mesto mandatarja. V minulih dneh se je predsednik republike že posvetoval s strankami SMC, SDS in Desus, danes pa se je še z vsemi preostalimi.

SD in NSi za Cerarja, ZL še ne ve, manjšinca zadržana

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po današnjem posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bodo v SD verjetno podprli Mira Cerarja na glasovanju za mandatarja, kar pa ne bo dokončno zaznamovalo vstopa SD v koalicijo.

V Združeni levici jih pri najverjetnejšem kandidatu za mandatarja Miru Cerarju skrbi, da bo le nadaljeval politike dosedanjih vlad, je po posvetovanju dejal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Preden se odločijo o podpori, pa se želijo s Cerarjem sestati in videti osnutek koalicijskega sporazuma, saj ZL - tako Mesec - ne bo podpirala neoliberalnih vlad.

Tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na posvetovanju pri predsedniku republike sporočil, da si zmagovalec volitev po njihovem mnenju zasluži prvi poskus za sestavo vlade. Glasovanja v podporo mandatarju pa Tonin ne razume tudi kot podpore politiki vlade, ki bi jo ta mandatar sestavil.

Poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli in predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz sta se kot zadnja posvetovala s predsednikom republike o mandatarju, oba sta o podpori Cerarju za mandatarja še zadržana. Zanima ju, ali se bo vlada spopadla z urejanjem uveljavljanja pravic obeh manjšin v upravnih postopkih in sodstvu.

"Imenovanje zmagovalca je pravilo"

Že včeraj pa so predstavniki Desusa sporočili, da bodo podprli kandidata zmagovalke volitev, predsednika SMC Mira Cerarja. "Saj da je to demokratično pravilo," je pojasnil prvak Desusa Karl Erjavec. Tudi predstavniki SDS so predsedniku republike sporočili, da ne nasprotujejo, da za mandatarja predlaga predsednika Cerarja. V stranki ZaAB pa so sporočili, da bodo Cerarja podprli neodvisno od koalicijskih pogajanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 00:15 14. Avgust 2014.

    Manjšinca pri vsem tem nimata nobene pravice do svojega mišljenja ampak morata glasovati za in to za kakršno koli vlado …

  • Mesec je imel opravke na urniku še preden se je vedelo da bodo sploh volitve. Tomičeva kolikor se govori naj …

  • 14:18 13. Avgust 2014.

    Kaj misli ZL sploh početi v parlamentu, če po enem mesecu še ne ve, ali bi potrdila prav tako že …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.