Večstoletna tradicija še živi

Foto: Žurnal24 Člani kulturnega društva Ofirovci in koledniki bodo prav tako na martinovem v La
Martinovo. Praznik za vinogradnike ter oda vinu in vinskim kletem, ki so tudi prostor za druženje.
Oglej si celoten članek

“Kultura vinskih kleti je na Slovenskem izjemna,” pravi Vito Hazler, etnolog, ki bo jutri zvečer o njih predaval v laški knjižnici. S tem se bo v Laškem začelo 14. martinovo, prireditev, ki je vse prej kot zgolj pivsko obarvana. “Z vinogradništvom je povezana tudi vrsta verovanj, šeg, navad in praznovanj,” doda Hazler, in vse to bodo do nedelje prikazali v Laškem.

Tudi stari običaji
V soboto se bodo v kulturnem centru srečali pevci ljudskih pesmi in godci iz Laškega in okolice ter med drugim prikazali, kako je mošt postal vino. Nedelja bo v znamenju sejma, po praznični sveti maši pa se bo prireditev nadaljevala in sklenila z martinovo nedeljo ob farnem prazniku na Aškerčevem trgu. V Društvu sv. Helena v Gorici pri Slivnici v Občini Šentjur bodo v nedeljo prav tako pripravili prireditev Martin na star način. “Tu so nekoč pridelovali tudi odličen šnops, ki so ga poznali po vsej štajerski deželi tja do Gradca in Dunaja, pa tudi jabolčnik,” je povedal Franc Žurej, predsednik 
društva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.