Slovenija
24 ogledov

Večstoletna tradicija še živi

Člani kulturnega društva Ofirovci in koledniki bodo prav tako na martinovem v La Žurnal24 main
Martinovo. Praznik za vinogradnike ter oda vinu in vinskim kletem, ki so tudi prostor za druženje.

“Kultura vinskih kleti je na Slovenskem izjemna,” pravi Vito Hazler, etnolog, ki bo jutri zvečer o njih predaval v laški knjižnici. S tem se bo v Laškem začelo 14. martinovo, prireditev, ki je vse prej kot zgolj pivsko obarvana. “Z vinogradništvom je povezana tudi vrsta verovanj, šeg, navad in praznovanj,” doda Hazler, in vse to bodo do nedelje prikazali v Laškem.

Tudi stari običaji
V soboto se bodo v kulturnem centru srečali pevci ljudskih pesmi in godci iz Laškega in okolice ter med drugim prikazali, kako je mošt postal vino. Nedelja bo v znamenju sejma, po praznični sveti maši pa se bo prireditev nadaljevala in sklenila z martinovo nedeljo ob farnem prazniku na Aškerčevem trgu. V Društvu sv. Helena v Gorici pri Slivnici v Občini Šentjur bodo v nedeljo prav tako pripravili prireditev Martin na star način. “Tu so nekoč pridelovali tudi odličen šnops, ki so ga poznali po vsej štajerski deželi tja do Gradca in Dunaja, pa tudi jabolčnik,” je povedal Franc Žurej, predsednik 
društva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.